Snelle tips voor hetere koffie uit je JURA

Snelle tips voor hetere koffie uit je JURA

Herkenbaar voor veel gebruikers van een volautomatische (JURA) koffiemachine: de koffie is niet heet genoeg. Frustrerend, want de koffie is zo gewoon niet zo lekker. Gelukkig kan je een hoop zelf doen om de temperatuur te verhogen, zonder ingewikkelde technische ingreep. 

1. Hoe vers is je koffie?
Klinkt misschien gek, maar het gebruik van verse koffiebonen geeft meer weerstand waardoor het water langzamer doorloopt: het loopt dus ook langzamer door het verwarmingselement waar het meer tijd heeft om temperatuur op te nemen. Staat er een brand- of productiedatum op de zak koffie? Mooi! Ouder dan 6 maanden? Jammer, maar daar kan je geen weerstand meer van verwachten. Staat het er niet op? Niet meer kopen. 

2. Check de maalgraad
Hoe staat de maalgraad ingesteld? Want net als bij punt 1 is de weerstand van fijner gemalen koffie hoger dan bij grof gemalen koffie. Dus fijner afstellen van de maalgraad geeft een hogere temperatuur. Zorg ervoor dat je de molen afstelt naar fijn (kleinere puntjes) terwijl de molen in werking is. 

3. Warm servies
De bereidingswijze van espresso/cappuccino schrijft voor dat het servies warm moet zijn. Zijn we in Nederland wellicht niet gewend, maar het scheelt enorm.

4. Temperatuurinstelling in de machine
Kijk even naar de temperatuur instelling in de machine. Nieuwere machines kan je per product instellen op temperatuur. Raadpleeg de manual om te kijken hoe je dat op jouw JURA doet.   

5. Cappuccino & latte lauw?
Krijg je geen melkschuim en is je latte of cappuccino lauw? Dan is je melkschuimer toe aan het reinigen of zelfs vervangen van de juiste onderdelen. Melk heeft een kooktraject dat al begint bij zo'n 60ºC, dus ook de verhouding melk-koffie is van belang. Probeer eens 10 seconden melk versus 85 ml koffie. Leer hier meer over de werking van je melkschuimer. 

Voor onze koffieklanten hebben we in Dordrecht een gratis service waar we je graag helpen bij het oplossen van temperatuurproblemen. Een afspraak maken is niet noodzakelijk, wel wenselijk. 

Wil je meer weten over de temperatuur en wat je kan verbeteren? Lees onze FAQ over temperatuur

Vorig artikel De zeef in je JURA zetgroep
Volgend artikel Ontdek de fascinerende wereld van koffieproductie in Rwanda
Naar boven