Temperatuur

Bij The Coffee Factory kunnen we met recht zeggen dat we er groot van zijn geworden; de temperatuur van de koffie in je kopje. Wij bedachten ooit het tunen van JURA machines waardoor ze een betere/hogere temperatuur gingen afgeven. Met de huidige techniek in JURA volautomatische machines kun je van alles instellen, van een koude klets tot een bittere teleurstelling, maar er zijn meer ‘tweaks’ om die koffie altijd zo mooi op temperatuur te krijgen en daar heb je niet eens een monteur bij nodig.

De temperatuur van een volautomaat is een heet hangijzer. Wij hebben er al vaak & veel over geschreven en er zijn net zoveel oplossingen als oorzaken. Als gebruiker van een JURA kan je zelf een hoop doen om de temperatuur zo optimaal mogelijk te krijgen. Onderstaande gaat vooral over de temperatuur van zwarte koffies. Temperatuurissues m.b.t. koffievariaties met melk worden beschreven op de pagina over melkschuimers (cappuccinatores). 

WAAROM VARIEERT DE TEMPERATUUR?

De weg van het water door de machine is lang en onderweg komt het door de machine verwarmde water veel componenten tegen van een lagere temperatuur. Al die componenten pikken een beetje temperatuur in. Zo komt het dat je 2e kopje dat je er direct achteraan zet, wél heet is. Advies: eerst de grote koppen koffie en daarna de espresso of cappuccino. Slechts 1 kopje nodig? Even de machine laten spoelen…

SERVIES VOORVERWARMEN

In Nederland word je nog steeds gewaarschuwd wanneer je in een restaurant een warm bord onder je neus geschoven krijgt. Niet zo gek, want het voorverwarmen van servies is in ons stamppot-boerenkool-Hemaworstlandje niet zo lekker ingeburgerd. Met de mokken 'Aroma Rood' koffie van weleer is dat geen haar beter geworden. Maar bij het bereiden van espresso is het onderdeel van de zetwijze en zelfs van het recept. Dus verwarm je servies voorafgaand aan de bereiding en net als in het echte leven: de kleintjes krijgen voorrang. Voor ristretto en espresso is het voorverwarmen essentieel!

INSTELBARE TEMPERATUUR IN DE MACHINE

Natuurlijk heb je allang gekeken of de temperatuurinstelling in de machine goed staat. Even in het programma op zoek naar de instelling voor temperatuur van ieder product dat je kan bereiden. Vergeet ook heet water en de melkvarianten niet. Als je alle varianten op temperatuur hoog hebt gezet is de temperatuurafgifte qua instellingen geoptimaliseerd.

VERSHEID EN MAALGRAAD VAN DE KOFFIE

De mate van versheid van koffie kan 4 tot 5 graden verschil maken. Dat heeft te maken met de weerstand die verse koffie heeft op de doorlooptijd van het water. Verse koffie is koffie die je bij de specialist haalt (dus niet bij een zelfbedieningsgroothandel of supermarkt).

Verse koffie hangt niet in canisters aan de muur, maar zit netjes in een afgesloten zak (van licht en luchtdicht aluminium of kunststof) met een ventiel erin. Op vers gebrande koffie staat niet alleen een THT datum, maar tenminste ook de datum dat de koffie is gebrand.

Koffie die in mooie canisters aan de muur hangt, staat bloot aan zuurstof en licht. 2 factoren die de versheid van koffie nadelig beïnvloeden. Als het om temperatuur gaat is versheid nog belangrijker dan het merk koffie (goede kwaliteit koffie die oud is geeft ook niet het gewenste resultaat). Een goede koffie heb je al tussen de € 10 en € 20,- per kilo. Onder de € 10,- loopt je verhoogd risico op vervuiling in de koffie en weet je zeker dat de koffieboer op de plantage niets mocht verdienen voor zijn harde werk.

Een hogere weerstand en de als gevolg daarvan tragere doorlooptijd betekent dat het water langzamer door het verwarmingssysteem loopt en het water langer in contact is met het verwarmingselement en dan meer temperatuur kan opnemen. Het water wordt langer verhit. Hier haal je dus echte winst in temperatuur.

Je kan dus ook de maalgraad van de molen fijner stellen (naar kleinere puntjes draaien terwijl de molen draait). Ook hiermee zorg je voor een vertraging in de doorlooptijd en een verhoging van de temperatuur. De koffie wordt hier wel sterker van. Hier dien je de balans te zoeken tussen smaak en temperatuur. Hetzelfde geldt voor de dosering van koffie: doseer je meer koffie, geeft dat meer weerstand maar ook een sterkere, intensere smaak.

Waar je lekkere en heerlijk verse koffie vandaan haalt? Probeer het TCF proefpakket Intense of Mellow en neem de proef op de som! Wij betalen de verzendkosten. Je ontvangt tevens gratis een pakket onderhoudsmiddelen voor je volautomatische JURA machine.

LUKT HET ALLEMAAL NIET?

Dan helpen we je graag bij The Coffee Factory want het kan natuurlijk ook technisch opgelost worden. Versleten maalschijven, kapotte of slecht geplaatste thermostaat…we kunnen het constateren en repareren. Iedere machine is in temperatuur zo af te stellen dat je zeker bent van een lekkere, hete kop koffie.

Naar boven