Ontdek de fascinerende wereld van koffieproductie in Rwanda

Ik beleefde een ongelofelijk avontuur in Rwanda.

Als liefhebber van het eerste uur ben ik zelf gaan kijken hoe de - mede door ons - opgebouwde microkredieten worden geïnvesteerd. Ik kan je vertellen, het was een wilde rit!

Het werd een combinatie van een Leadership Trail en een werkbezoek aan 'onze' koffieboeren, hun plantages en wasstations. Mijn 10 reisgenoten waren me tot dat moment onbekend. Het is een verrassende, intense en leerzame reis geworden.

Iets wat naïef om ongetraind in het 'Land van 1.000 heuvels' te bewandelen, dat was de eerste echte fysieke uitdaging.


Reflectiemomenten tijdens de lange stilte wandelingen van soms wel 20 kilometer, een confronterende 'talking stick' bij het kampvuur en een digitale detox. Dit alles werd begeleid door de kundige challenger en leadership trainer Niek van Halteren. 

Echt back to basic in tentjes, op een matje in de stromende regen. Maar hey ‘Water is Live!' Zoals de Rwandezen liefdevol zeggen. 



En als je denkt aan Rwanda, komen er misschien ook niet meteen beelden van weelderige koffieplantages in je op. Toch verdient dit prachtige land in Centraal-Afrika met een bloeiende koffie-industrie veel meer aandacht.

Ando Tuininga & Justus Bijlsma, eigenaren van Pure Africa, weten dit al jaren en op deze manier konden we ons bezoek nog veel meer diepgang geven. Want met Pure Africa streven we naar duurzame impact op lokaal niveau. Met deze microkredieten hebben ondertussen al meer dan 300 boeren in Afrika geïnvesteerd in groei.

Tijdens het wandelen kwamen we langs kleine koffieplantages, waar ik de kans kreeg om te zien hoe de koffiebessen worden verbouwd en geoogst. Het was fascinerend om te zien hoe zorgvuldig de boeren de planten verzorgden en hoe nauwkeurig ze waren bij het kiezen van de rijpe bessen. Alles gaat met de hand en wordt vaak met de fiets vervoerd. 


Daarna bezocht ik een washing station, waar de bessen worden gewogen en verwerkt tot groene koffiebonen. Het washing station is een cruciale stap in het proces omdat het de kwaliteit van de koffiebonen bepaalt. Het was interessant om te zien hoe de bonen werden gesorteerd en gewassen, en hoe belangrijk het was om ervoor te zorgen dat ze goed gedroogd werden om schimmel te voorkomen.

Een ander belangrijk aspect van de koffieproductie in Rwanda is de impact op de gemeenschap. Veel koffieboeren in Rwanda leven in armoede en hebben geen toegang tot krediet om hun bedrijf te laten groeien.

Maar Sara: ‘Hoe werken die microkredieten dan?’ 

Van iedere kilo verkochte koffie investeren we €1,- via de Pure Africa Foundation. In samenwerking met lokale banken in Burundi en Rwanda verstrekken we leningen van gemiddeld €1.000,-. De rente is 6%, een stuk lager dan het gemiddelde van 25%.

Al met al was mijn bezoek aan Rwanda een onvergetelijke ervaring. Ik was onder de indruk van de passie en toewijding van de koffieboeren en hun inspanningen om kwaliteitskoffie te produceren. Het was ook bemoedigend om te zien hoe investeringen in de gemeenschap een directe impact hadden op de levens van de mensen. Rwanda heeft zeker mijn hart gestolen en ik hoop dat ik snel terug kan keren 🌱❤️

Naar boven