MELKSCHUIMERS


Een schone melkschuimer (cappuccinatore) klinkt als een sprookje, maar als je daar serieus werk van wil maken moet je aan de slag. Aan de hand van de diverse melkschuimers en met behulp van o.a. 3 kleine borsteltjes probeer ik je zo helder mogelijk uit te leggen wat je moet doen en wanneer. Alles met als doel (weer) een mooie volle en vooral goed warme melkschuim op je cappuccino of latte te krijgen en te houden.

Als je de melkschuimer in topconditie wenst te houden, maak je 'm bij gebruik dagelijks schoon. Dat doe je max. 3 x per week met melksysteem reiniger, de rest van de week met water. Als je te vaak (en te veel) melksysteem reiniger gebruikt, worden bacteriën resistent en help niets meer. 

Handig om vooraf te weten

De melk wordt niet opgepompt door de melkschuimer maar een en ander werkt volgens het 'venturi' principe. Simpel gezegd komt het er op neer dat door de snelheid waarmee stoom uit de machine (stoomsproeier) komt er een vacuüm ontstaat. Dit vacuüm staat in verbinding met lucht en melk. Beide worden gelijktijdig aangezogen. Als één van beide wordt geblokkeerd door vervuiling, zal er van de ander meer worden aangezogen om het vacuüm op te lossen.

Is het luchtaanzuigventiel (airsuction) of het schoorsteentje waar deze in zit vuil of zelfs verstopt? Dan zal er veel melk worden aangezogen. Ontbreekt het luchtaanzuigventiel of is het schoorsteentje bijvoorbeeld gescheurd? Dan zal er geen melk worden aangezogen aangezien het vacuüm al is opgelost met lucht. Dezelfde oorzaken en gevolgen zijn er in de toevoer van melk waarbij oorzaken zelfs in een vervuilde of slecht in elkaar gezette melkbeker zijn terug te vinden.

Welke temperatuur?

Melk heeft een lager kookpunt dan water en dat ligt net onder de 70 graden. Wanneer de melk kookt verbreken vetten en eiwitten de verbinding en kan er geen schuim blijven staan. Dat moeten we dus zien te voorkomen. De stoom uit de machine zorgt voor de temperatuur, de lucht die aangezogen wordt via het lucht aanzuigventiel voor de schuim en melk (vetten en eiwitten) voor de structuur. We gaan uit van een goed werkend toestel dat voldoende stoom produceert. Als dat laatste niet het geval is, kijk bij veel gestelde vragen op deze pagina.

Welke melkschuimer heb je?

Er zijn verschillende JURA cappuccinatores (melkschuimers) op de markt die van elkaar verschillen maar ook allemaal op elkaar lijken en hun functie is hetzelfde: van koude melk naar hete, opgeschuimde melk door middel van stoom uit de machine. Sommige cappuccinatores hebben een draaiknop waarmee je de lucht en melkhoeveelheid kunt beïnvloeden. Hierdoor wijzigt de temperatuur en structuur van de opgeschuimde melk. Deze melkschuimers vallen onder de Profi cappuccinatores. Op de nieuwe modellen wordt dat via het menu geregeld en zit er een stappenmotortje achter en een knijpventiel op de melkschuimer die de temperatuur regelt. Alle andere vallen onder de Easy cappuccinatores.

De JURA Easy cappuccinatore kan in 4 onderdelen uit elkaar. Ook hier het het regelmatig reinigen van de melkschuimer noodzakelijk om mooie, hete melkschuim te krijgen.

Het grootste onderdeel is ook hier het menghuis waar stoom, lucht en melk met elkaar vermengd. Deze verschilt niet qua werking voor Easy of Profi modellen.

De Easy cappuccinatore is niet verstelbaar. Je kan dus geen invloed uitoefenen op de structuur en temperatuur van de melkschuim. 

Hoe ga je te werk?

Zet de machine voor alle zekerheid uit. Zodoende is er geen kans om stoom of heet water over je handen te krijgen wanneer je werkt met de melkschuimer en de onderdelen ervan. Vergewis je ervan dat ook de stoompijp (indien aanwezig) nog heet kan zijn wanneer je er net een cappuccino uit hebt genomen. Alle onderdelen zouden met de hand los gemaakt moeten kunnen worden. Als dit NIET het geval is ook geen gereedschap gebruiken. Je forceert en beschadigt hier mogelijk onderdelen mee. Deze handleiding is slechts een gids, het gebruik er van is geheel op eigen risico.


Externe melkschuimers zijn middels een verchroomd stoompijpje dat uit het front steekt verbonden aan de machine. De melkschuimer 'hangt' aan de zogenaamde stoomsproeier.

 • Ondersteun de stoompijp/uitloop met de ene hand
 • Trek de melkschuimer er met de andere hand af
 • Draai de stoomsproeier (zwart) met de klok mee van de stoompijp/uitloop
 • Maak de schroefdraad van de stoompijp schoon met staalwol of borsteltje

De bekendste machines met een externe melkschuimer van JURA zijn de JURA Impressa E, C, F, S & Z-serie. Dit zijn allemaal oudere modellen, er worden sinds 2015 geen JURA Impressa modellen meer geproduceerd.

F.A.Q.'S

COMPLETE SETS TER VERVANGING

Om de complete interne melkschuimer te vervangen hebben we voor de verschillende modellen complete sets samengesteld. In deze sets zitten alle onderdelen van de melkschuimer.

 • JURA Ena Micro 9 & 90
 • JURA Ena 9
 • JURA Giga-serie
 • JURA Impressa X7
 • JURA X8
 • JURA Z-serie

Losse onderdelen van JURA melkschuimers kan je natuurlijk ook makkelijk bestellen. Een overzicht van alle losse onderdelen kan je via deze link verkrijgen. Hier staan alle onderdelen in het melksysteem netjes gerubriceerd op model. 

Reinigingsset

Om je melkschuimer (cappuccinatore) makkelijk te onderhouden hebben we een mooie set voor je. Hier zitten de volgende onderdelen in.

 • JURA melkreinigingscontainer
 • 1 meter melk aanzuigslang
 • Nieuw lucht aanzuigventiel (airsuction)
 • Set cappuccinoborstels (2)
 • Fles JURA melksysteem reiniger 100 ml (desinfecterend)
 • Slangborstel (extra lang voor in de melkslang)
 • 2 JURA nippels t.b.v. melkslang (nieuwe transparante uitvoering)

Deze set is bedoeld voor huishoudelijke machines (met uitzondering van de JURA Z6 & Z8). Voor de JURA Z6 & Z8 is er een andere set beschikbaar aangezien daar een aangepaste melkreinigingscontainer meegeleverd wordt. Voor het uitvoeren van de reiniging kan je makkelijk gebruik maken van onderstaand filmpje. 

Naar boven