JURA Giga 6

It's lonely at the top

De JURA Giga 6 is een bijzonder verhaal. Waar JURA ooit huishoudelijke machines opvoerde tot deze gebruikt konden worden in een (klein)zakelijke omgeving, is de Giga 6 juist verkleind zodat deze thuis gebruikt kan worden. De JURA Giga-serie werd namelijk ontworpen voor zakelijk gebruik. Het is JURA's compromisloze poging om bijzondere technieken te combineren met comfort en zo de beste koffieproducten te kunnen bereiden met een volautomatische machine. 

De JURA Giga-serie bestaat al een tijd en heeft in 2021 zijn nieuwste update gekregen. Die heet nog steeds 'gewoon' JURA Giga 6, maar is nu geschikt voor WiFi. Daarover later meer. 

De JURA Giga 6 is bepaald geen 'halfje wit', de machine is kostbaar. Met zijn 2 molens met keramische platte maalschijven, een flink touchscreen en als enige machine voor thuis uitgevoerd met 2 melkuitlopen is hij de enige in zijn soort. It's lonely at the top...

JURA Giga 6 Touch

Er is maar 1 uitvoering van de Giga 6, namelijk de in mat geanodiseerd geborsteld aluminium uitvoering. Dat aluminium is toegepast op het voorfront. De rest van de behuizing is van keurig zwart ABS kunststof. 

Op de Giga 6 zijn veel fraaie details te ontwaren, maar ook de grote, in het oog springende, bonenreservoirs met handgepolijste bonendeksels zijn premium afgewerkt.

Waar veruit de meeste mensen op aanslaan is de verlichte rotary knop die centraal boven op de machine aanwezig is. Blauw verlicht of signaalrood als er wat moet gebeuren. 

Prominent aanwezig is ook het touchscreen dat prima reageert, goed leesbaar is en intuïtief gebruikt kan worden. 


JURA Giga 6 aluminium
2 molens met keramische schijven

Koffienerds zijn het er over eens: keramische maalschijven zijn de beste maalschijven. Ze ontwikkelen namelijk geen warmte en dat komt het maalsel ten goede. 

In de Giga 6 zitten 2 snelle en stille molens met platte keramische maalschijven. Die molens kan je zelfs samen laten werken zodat ze sneller klaar zijn met malen.

Je kan ze zelfs laten melangeren, zodat je je eigen unieke blend krijgt. Vaak lijdt dat meer tot teleurstellingen, maar daar kan de machine niets aan doen. 

De molens zijn electronisch zelf-stellend. De maalgraad wijzigen doe je dus ook via de touchscreen display. Op dat display wordt via actieve infrarood bonenbewaking ook aangegeven wanneer (en in welk reservoir) je bonen moet bijvullen.  

De molens hoor je zelfs bij het inschakelen heel even draaien: daarmee verwijderen ze zelf de koffie die bloot heeft gestaan aan de invloed van zuurstof. 

Dus vers gezette koffie gegarandeerd. Tenminste...als je de machine ook vult met verse koffie! Als rechtgeaarde 'koffieboer' zien we de meest troosteloze koffiemerken en soorten gebruikt worden in de meest prachtige machines. Zo zonde.

Wist je bijvoorbeeld dat een vers gebrande koffie tot wel 5 graden meer temperatuur in je kopje geeft?! En dan nog maar te zwijgen over de aroma's die vrijkomen van écht verse koffie en de extra magie die er in je kopje komt wanneer verse koffie bij de juiste temperatuur wordt bereid. 

Over smaak valt niet te twisten, over kwaliteit en versheid wel! Staat de branddatum niet op de zak? Laat dan de koffie links liggen. Een THT datum op koffie in niet belangrijk, wanneer de koffie gebrand of verpakt is, dat wil je weten. 

DEKSELS BONENRESERVOIR

Bovenop de molens zitten mooi hoogglans gepolijste deksels op de bonenreservoirs met een zuurstof dichte silicone rand, zo hou je de koffie langer vers. 

Voor de bonenreservoirs zit een vulopening voor gemalen koffie, wellicht voor diegene die cafeïnevrije koffie wil. 

Een van de leukste designfeatures zijn de ventilatie openingen op de bovenzijde van de Giga 6. Bij het inschakelen van het toestel worden deze geïnitialiseerd en open gezet. Dan begint in je hoofd toch het deuntje van 'Mission Impossible' te spelen.

Techniek

Een JURA Giga 6 heeft dan een wat heftig prijskaartje, maar als je ziet wat er allemaal in de machine aanwezig is, dan weet je ook waarom. 

Nagenoeg alles is in meervoud aanwezig:

- 2 elementen
- 2 multiventielen
- 2 pompen
- 2 melkuitlopen
- 2 molens

De elementen zijn zuinig en worden razendsnel bijgewarmd wanneer er vraag is. De 2 pompen stuwen water door die elementen en via de multiventielen wordt het water de juiste kant op gestuurd. Dat kan door de koffie zijn, maar ook als stoom voor het opschuimen van melk of naar de aparte heet water uitloop. 

Die elektronische multiventielen maken een hele hoop mogelijk in de aansturing van een apparaat. Ze elimineren een hoop draaiknoppen of schakelaars.

Zo houdt de JURA Giga zijn premium uitstraling. Alles dat je nodig hebt zijn het touchscreen display en de Rotary knop. Of nog makkelijker: je smartphone met de gratis J.O.E. app van JURA. Key Technologies

JURA ontwikkelde door de jaren heen een aantal technieken die ze 'Key Technologies' noemen. Deze technieken, gepatenteerd of niet, bepalen voor een groot deel het succes van het merk JURA. Ze zijn bedoeld om de kwaliteit in het kopje of de gebruikerservaring te optimaliseren. 

JURA P.E.P. uitleg

P.E.P. staat voor Pulse Extraction Proces. Tijdens de bereiding wordt de pomp elektronisch aangestuurd om minder water door de koffie heen te persen. Dit leidt tot een langere contacttijd tussen koffie en heet water.

Het resultaat is een intense smaak met een volle body, betere temperatuur en een mooie crèmelaag.P.E.P. wordt automatisch geactiveerd op de producten die dat nodig hebben zoals Ristretto & Espresso.

Afwegingen

Pluspunten

  • Compromisloze machine
  • 2 molens met keramische maalschijven
  • 2 cappuccini of latte tegelijk
  • WiFi compatibel


<<< JURA Z10

Voor € 1.000,- minder heb je een nieuwe JURA Z10 met Cold Brew. Die heeft dan weer geen 2e molen en geen keramische maalschijven. 

Minpunten

  • Heftig prijskaartje
  • Je hebt niets aan je barista skills
  • Maar in 1 uitvoering beschikbaar*
  • Geen vaste wateraansluiting


Rocket Cinquantotto >>>

Tja, als de JURA Giga het niet is, dan is het kijken naar een volautomatische machine wel klaar. Dan rest je het assortiment halfautomatische machines, waarbij je met de Rocket Cinquantotto begint. 

JURA Giga 6: What else?

JURA als bedrijf richt zich op de veeleisende koffiedrinker met te weinig tijd of kunde om een halfautomatische espressomachine te bedienen. Maar dat is dezelfde klant die (Nespresso) 'What else?' capsules gebruikt. Dus roept JURA terecht dat ze koffie maken van (hopelijk) verse koffiebonen. Een klein rekensommetje: 10 jaar lang 5 kopjes per dag heeft hetzelfde prijskaartje. Een JURA gaat gemiddeld langer mee dan 10 jaar en biedt de vrijheid in merk & kwaliteit koffie, zet 2 kopjes per keer en met een veelvoud aan variaties. 

Wil je de JURA Giga 6 (of een van de andere JURA machines) in het echt beleven? Dat kan! In onze mooie showroom nemen we graag de tijd voor je. Onder het genot van een heerlijk kopje koffie laat ik of een van mijn collega's je graag zien wat deze machine allemaal kan en hoe je dat doet. Dan laat ik je ook graag zien hoe je, met een minimale inspanning, een werkelijk fantastische cappuccino met latte art maakt. 

Op deze review heb ik uiteraard weer mijn best gedaan. Het is mijn persoonlijke beleving van deze machine die gebaseerd is op de ervaring die ik door de decennia heen heb opgebouwd met het merk JURA. Heb je op dit moment nog vragen over deze machine, bel dan 010-2489330 of stuur me een e-mail. Ik help je graag verder.

Bedankt voor je aandacht!

Ron Hagestein
The Coffee Factory B.V.

Section
Naar boven