Melksysteem reiniger: poeders of vloeistof?

Melksysteem reiniger: poeders of vloeistof?

Bij het gebruik van dagverse melk voor bijvoorbeeld cappuccino of latte, wordt de melk verhit en opgeschuimd. Hartstikke lekker, maar melk komt uit een koe(...) en melk bevat bacteriën. Die bacteriën moeten in bedwang gehouden worden, anders wordt de melk zuur. 

Om die bacterien in het melksysteem van de machine te neutraliseren, gebruik je een melksysteem reiniger. Dat is een middel dat de bacteriën dood in de melkslang en melkschuimer. 

Gebruik je dagelijks de melkschuimer? Dat moet je deze ook dagelijks reinigen, maar niet elke dag met een melksysteem reiniger en deze ook zeker niet in een te hoge dosering. Bacteriën kunnen resistent worden bij overmatig gebruik van een melksysteem reiniger.  

 


 

 "Het is als oploskoffie: daar mis je ook een hoop"

 


 

Melksysteem reinigers zijn er in diverse vormen. Er bestaan tabletten, poeders en vloeistoffen. Het meest effectief zijn de vloeistoffen, vaak herkenbaar aan de afwijkende (blauwe) kleur. Aan die kleur kan je aflezen dat de bacteriën in de fles (die de bacteriën in de melk te lijf gaan) actief zijn. 

Om melksysteem reiniger in poeder- of tabletvorm te produceren, wordt het vocht aan het middel onttrokken om een droge stof over te houden die tot poeder of tablet verwerkt kan worden. Bij dat proces verdwijnt ook een deel van de effectiviteit. Datzelfde proces zie je ook bij het maken van oploskoffie (instant of vriesdroog koffie): daar mis je een hoop smaak en beleving. 

Het voordeel van het maken van een droge stof ligt voornamelijk bij de fabrikant. Bij een wereldwijde distributie is de transportfactor een die hevig meeweegt in de kostprijs van een dergelijk product. 

Vloeistoffen zijn ook direct effectief, die hoeven niet eerst opgelost te worden in water om zich te vermengen. Van vloeistoffen heb je ook geen residu (niet opgeloste poeders). Onze voorkeur ligt dus bij de effectiviteit van een vloeistof: voordelig en effectief. 

Vorig artikel Welke Claris waterfilter voor je machine?
Volgend artikel Onmisbaar & onschuldig
Naar boven