Onmisbaar & onschuldig

Onmisbaar & onschuldig

Vaak wordt er te snel en onterecht naar de flowmeter gewezen als schuldige als het gaat om een storing. Dit simpele onderdeel is noodzakelijk als het gaat om het doseren van water voor koffie, maar ook bij het uitvoeren van reiniging-programma’s. Daarom neem ik het in deze post op voor de flowmeter: onmisbaar en onschuldig.

Onmisbaar

De flowmeter (vloei-meter of vloeistofmeter) zit heel simpel in elkaar. Het is een rond watermolentje met op de as 2 mini magneetjes. Er zit een klein schoepenrad in waardoor het gaat draaien wanneer er water door de flowmeter heen gaat. Dat water komt in beweging doordat de pomp water uit het waterreservoir (of de vaste wateraansluiting) oppompt. De inhoud van de flowmeter is overigens niet meer dan een vingerhoedje groot.  

Er staat geen stroom op de flowmeter. Wanneer de flowmeter draait, draaien de 2 magneetjes op de as van het schoepenrad ook en elke keer dat een magneetje langs het contact (in de deksel van de flowmeter) komt, trekt het 2 contacten tegen elkaar. Dat veroorzaakt een puls. Die pulsen worden geteld op de printplaat met software. Daarin staat vastgesteld hoeveel water elke puls waard is. Zo kan de machine tellen hoeveel water (pulsen) er nodig is om te spoelen, voor 1 espresso en voor de reinigingsprogramma’s die uitgevoerd dienen te worden. 

Ook zorgt de flowmeter ervoor dat de machine kan aangeven wanneer bijvoorbeeld een waterfilter vervangen dient te worden of het ontkalkingsprogramma uitgevoerd moet worden. Het is een misverstand dat er ogen in de machine zitten die door het element heen kunnen kijken of er kalkaanslag is. Het is veel simpeler dan dat: is er 70 liter water door de machine geweest: ontkalken. Dat is dan gebaseerd op het totaal aantal aantal pulsen en de door de gebruiker ingestelde waterhardheid. Al het water dat wordt gebruikt (ook voor  spoelen, heet water, afname van stoom) wordt geregistreerd en bij elkaar opgeteld. 

Zit er geen flowmeter in het toestel? Dan kan de machine niet geprogrammeerd worden op de voorkeuren van de gebruiker. Ook zijn automatische onderhoudsprogramma's zoals ontkalken, reinigen, filter wissel en melksysteem reiniging niet mogelijk. 

Onschuldig

Ik reageer nog wel eens op een vraag op een forum of groep waar gevraagd wordt om hulp omdat de machine niet meer doet wat gevraagd wordt. Heel vaak wordt daar (onterecht) de beschuldigende vinger gewezen naar de flowmeter. Die zou dan volgens de vele 'kenners en ervaringsdeskundigen' verstopt zitten, kapot zijn of versleten. In mijn 30 jaar koffie heb ik heel wat machines door mijn handen heen gehad en ik denk dat ik het aantal defecte flowmeters op 1 hand kan tellen. Ook verkopen we heel veel onderdelen en een van de minst verkochte? De flowmeter. 

Een flowmeter kan storingen veroorzaken, helemaal waar. Maar met een beetje nadenken en een gedegen storingsanalyse kom je er als snel achter dat je de flowmeter al snel kan uitsluiten. Waarom?

De flowmeter zit op een punt in de machine waar het systeem nog drukloos is en het water nog koud. Koud water betekent geen kalkaanslag. En in de flowmeter staat altijd water: het koude water droogt dus niet op. Dus in een flowmeter tref je dus geen kalk aan. 

De storingen die ik op een flowmeter heb gezien zijn verbazend maar (achteraf) logisch. Van een kapsalon herinner ik me een storing die me uren heeft bezig gehouden. Het toestel deed alles, maar toch kwam er bij het maken van een lange koffie de melding 'systeem vullen'. Onlogisch want overal waar je water uit kon verwachten, kwam het ook. Een verstopping was het dus niet. Lang verhaal kort: een lange haar. Deze zat in de flowmeter om de as gewikkeld en wanneer je dus een lange koffie maakte, was de haar en de elasticiteit ervan op. Dan stopte de flowmeter met draaien en kwam de storing naar voren. 

Ander geval: vervuiling. Door het gebruik van waterfilters (eigenlijk het misbruik ervan) en daarop willen besparen werd er een bio filmpje opgebouwd. Algenvorming. Deze glibberige substantie verstoorde de werking van de flowmeter. Men wilde niet een nieuw waterfilter kopen, maar gebruikte de oude gewoon 2 tot 3 keer. Dan rijd je je eigen karretje door de poep, want nu staat de machine in een werkplaats. Als je wil besparen op waterfilters: kijk dan of je ze wel nodig hebt. We hebben prachtig water in Nederland. Is de lokale waterhardheid onder 12 graden Dh? Dan is ontkalken is voordeliger. 

Laatste geval: de flowmeter was uitgedroogd. Nieuw geproduceerde machines werden klaargezet voor verzending maar stonden te lang. Het water in de flowmeter droogde op en zorgde ervoor dat de flowmeter niet op gang kwam. Een beetje heet water in het waterreservoir en een aantal keren ontluchten bracht de oplossing. De oplossing kwam uit de hoge hoed van mijn TCF: die heeft het JURA nieuwsbulletin wereldwijd gehaald. 

In geen van bovenstaande gevallen was de flowmeter defect. Onschuldig dus. En onmisbaar. 

Ron Hagestein
The Coffee Factory B.V.

Vorig artikel Melksysteem reiniger: poeders of vloeistof?
Volgend artikel Vacature sales
Naar boven