Rocket R58 & R60

Voor de compromisloze thuisbarista

Deze machines in het kort

Er zijn een hoop mooie handmatige espressomachines met de E61 groep als herkenningspunt. Rocket Espresso Milano bouwt er ook een aantal waarbij voor thuisgebruik de R58 een van de topmodellen is. De huidige topmodellen voor privé gebruik (De R58 V2 en de R60 V) zijn kunstwerken om te zien, een staaltje techniek van de hoogste plank.

Het grootste verschil tussen de R58 V2 & R60V is het prijskaartje. Rocket vraagt 'slechts' drie en een halve mille voor een R60V. Daar krijg je een WiFi kanaal vanuit de R60V bij en op die manier communiceer via je tablet of smartphone met de machine over o.a. je drukprofiel of de temperatuurinstelling van de boilers. Die boilers zijn bij de R60V ook nog eens van RVS.

De stoomkraan en heet water kraan staan verder naar buiten voor meer werkruimte. Misstaat de machine allerminst. Een knap ledlampje in het front laat zien dat het om de R60V gaat. Een wolf in schaapstenue.

Beschikbare varianten

Zowel de Rocket R58 V2 als de R60V zijn verkrijgbaar in hoogglans gepolijst RVS en 'soft touch' mat zwart. Bij de zwarte varianten is het aanzicht van de machine nog 'gewoon' hoogglans RVS. 

Please select a collection in  General  > Collection Source

Wat zit er standaard bij?

 • 1 & 2 kops filterdrager
 • 58 mm aluminium tamper
 • Blindfilter, reinigingspoeder & borstel
 • Maatschepje gemalen koffie
 • Aansluitset voor water aan- & afvoer

Wat voegen wij toe?

 • Proefpakket koffie
 • Startpakket onderhoudsmiddelen
 • Plaatsing en aansluiting op locatie
 • Gebruikers & onderhoudsinstructie
 • Barista training voor 2 personen
Gebruikte technieken

De E61 broeikop is een uitvinding van Ernesto Valente. Hij was directeur van de befaamde espresso-apparatenfabriek Faema.

De E61-groep is een uit koper gegoten verchroomde groep die zo zwaar is dat hij een zeer constante temperatuur levert en een zeer fijne koffiemaling aankan. De E61-groep is bijzonder breed (grote diameter) en de koffie wordt voorbevochtigd voordat het water door de koffie kan worden geperst. Hierdoor openen de poriën van de koffiekorrels zich en krijg je alle aroma's in je kopje.

De E61 geldt sinds zijn uitvinding als het absolute en enige systeem voor espressoliefhebbers. Heb je in Italië espresso gedronken in een van de espressobars en wil je dat thuis namaken? Dan is een machine met een E61-groep de enige optie. Elke espressobar in Italië en elke zichzelf respecterende espressobar in Nederland werkt met de E61-groep.

Het patent op de E61-groep is in de jaren ’90 verlopen en sindsdien storten vele merken zich op de productie van machines met deze techniek. In onze showroom ligt een losse E61 groep. Pak 'm eens op en verbaas je over het gewicht.

Een groot verschil tussen de prijzen in dit segment is de manier waarop de druk tot stand komt. In veruit de meeste huishoudelijke machines wordt gebruik gemaakt van een vibratiepompje. In de R58 & R60 wordt er gebruikt gemaakt van een professionele, compacte versie van de rotatiepomp. Die staat onder de boilers stilletjes te zoemen.

Waar een vibratiepomp stilvalt wanneer de koffie te fijn is vermalen, draait de vibratiepomp door. Heel even de druk eraf halen en opnieuw aanzetten kan resulteren in de doorloop van koffie, waarna je de nodige aanpassing kan doen in maalgraad of aandrukkracht met de tamper.

De rotatiepomp is in de R58 V2 extern te regelen via een schroef aan de onderzijde. De R60 kan met de controller 3 drukprofielen opslaan die je wenst te gebruiken. Dat is leuk om mee te spelen, maar in de praktijk valt het niet mee om dat allemaal te beheersen. Je creëert hiermee nog een variabele die je onder de knie moet krijgen.

Een van de belangrijkste redenen om voor een dergelijke machine met E61-groep te kiezen is de beheersing van de temperatuur. Vaak wordt er gebruikt gemaakt van een warmtewisselaar (HEX/Heat exhange) die het koffiewater verwarmt met het water dat in de boiler aan de kook is gebracht. Zo kan je stoom, heet water voor thee en koffie tegelijkertijd afnemen.

Bij de R58 en R60 zijn dat 2 gescheiden boilers. Zo heeft de afname van water voor thee geen invloed op de temperatuur van je espresso. Dit is uiteraard kostbaar meerwerk waardoor ook de machines een stuk duurder zijn. Dat past dan ook nog allemaal in die behuizing...

De bouw van een R58 of R60 is allemaal handwerk. In een timelaps van 1,5 minuut ziet dat er zo uit:

Wat vinden wij ervan

Wij vinden Rocket de mooiste machines, maar dat is een persoonlijke voorkeur. Waarschijnlijk is het belangrijker dat Rocket al zijn machines zelf bouwt. Op die manier ben je er zeker van dat componenten ook echt bij elkaar horen. Zo wordt het geen allegaartje van bij elkaar geraapte onderdelen. 

Italiaans design is één, maar dat is niet echt een indicatie voor kwaliteit. Ik denk dan even aan de prachtige Alfa's en bijvoorbeeld de uiterst succesvolle illy Francis Francis machines. Die roestten bij wijze van spreken al in de folder. De behuizing van de Rocket R58 of R60 is vervaardigd van een hoge kwaliteit RVS (AISI 304). De kwaliteit glinstert je werkelijk tegemoet en de rondingen van het RVS zijn fenomenaal goed afgewerkt. Intern is het ook goed voor elkaar. De goed geïsoleerde boilers en het leidingwerk zijn van de juiste dikte en materiaal (roodkoper) en dat werkt de vorming van kalk tegen.

De boiler-isolatie drukt het energieverbruik doordat de warmte langer vastgehouden wordt. Het is gemonteerd met klittenband en dat is weer een stuk beter dan de vaak gebruikte folie-isolatie met plakstrip. Die is niet herbruikbaar en bij sleutelwerk aan de boiler dient die ook vervangen te worden. Bij Rocket dus niet.

Pluspunten

 • Naast machine ook designobject
 • Rotatiepomp 
 • 2 boilers
 • Aan te sluiten op aan- & afvoer

Minpunten

 • Energieverbruik
 • Veel oefenen!
 • Veel werkruimte nodig
© The Coffee Factory 2020
Naar boven