JURA Ena 8 [EC]

Full Metropolitan Black & Full Nordic White

2-KOPS VOLAUTOMAAT

De JURA Ena 8 is vernieuwd in 2022. Alle moderne koffieproducten kan je ermee bereiden en via slechts één druk op de knop. Leverbaar in de kleuren Full Metropolitan Black & Full Nordic White voor € 1.099,-.

Het is een zeer compacte machine (27 cm breed en 32 cm hoog) die kan concurreren met zijn grote zus, de JURA E8. Dan hebben we het over de technische eigenschappen van de machine: in de JURA Ena 8 zit nieuwe Vacuüm Clean zetgroep, een Aroma Professional molen en ze is voorzien van Pulse Extraction Proces (P.E.P.). Nieuw op deze versie is de kopjesverlichting, WiFi Connect en de 2-kops uitloop. Dat is voor het eerst in de Ena-serie aanwezig.

De JURA Ena 8 is er voor de meest veeleisende koffiedrinker die dat eigenlijk maar weinig doet. 

INSTELBARE MAALGRAAD

Op alle JURA machines kan je de maalstand van de molen wijzigen. Op de JURA Ena 8 doe je dat door aan de rand van het bonenreservoir te draaien. Aan de dikte van de streepjes kun je afleiden dat een kleiner streepje een fijnere maalstand geeft, Fijner of grover is een kwestie van smaak. Niet alle koffies gedijen goed bij een te fijne maalstand.

De bovenzijde is een spel van ronde vormen: het transparantie deksel van het bonenreservoir, het deksel van het waterreservoir en opening voor gemalen koffie (of reinigingstablet) is mooi gevormd en kunstig geproportioneerd. Als je de machine van bovenaf bekijkt, moet je maar weten dat het een koffiemachine is. Het is bijna een kunstwerk.

JURA Ena 8 van boven gezien ook een designmachine

KARAF

Een van de mooiste details van. de JURA Ena 8 is het waterreservoir met 'Diamant' vorm. Het lijkt op een kristallen karaf, mooi gevonden.

Het (kunststof) verchroomde deksel sluit het geheel netjes af maar had best een rubber randje kunnen hebben (zoals het deksel op het bonenreservoir) zodat het echt afsluit.

Een handvat ontbreekt in het waterreservoir, maar de meeste handen zijn groot genoeg om het reservoir beet te houden om te vullen. Neem voor het bijvullen het waterreservoir te allen tijde uit het toestel. Spoel het lekker om met vers water en dan pas vullen. 

CLARIS SMART MINI

Omdat er met de 1-kops volautomaat gemikt wordt op 1-persoons huishoudens (eerder huishoudens waar slechts 1 persoon koffie drinkt), zijn de inhoud van het bonen- en waterreservoir beperkt gehouden. In dat bijzondere waterreservoir (geen handvat) past een nieuwe Claris Smart Mini waterfilter. Zodoende voorkom je dat de capaciteit van het filter de houdbaarheid ervan overstijgt. In zo'n waterfilter (en in koud water) leeft het een en ander en dat wil je niet te lang laten gedijen. Dus een Smart Mini vervang je om de ca. 30 liter (250 kopjes koffie).

Het slimme aan zo'n Smart filter is dat de machine het plaatsen van het filter herkent en registreert en dus op tijd aangeeft wanneer het vervangen dient te worden. Slim, want het doordrukken van een reeds gebruikt filter werkt dus niet meer. Dat scheelt in Zwitserland aanzienlijk in de omzet.

JURA Wifi Connect

In de JURA Ena 8 is compatibel met de JURA WiFi Connect adapter (niet standaard meegeleverd). Hiermee kan je de machine aansturen, instellen en uitlezen. Nu moet. jevoor het bedienen van de machine alsnog zelf een kopje eronder zetten, dus dat is een gimmick. Maar voor het instellen en uitlezen van de machine heeft het wel echt meerwaarde. 

De rechterzijde met het prachtige waterreservoir. 

Linkerzijde met verchroomde ventilatie openingen

Achter het JURA logo in de achterzijde gaat de connector voor JURA WiFi connect. Die werkt samen met de JURA JOE app om zo de machine te kunnen instellen en te bedienen. Die JURA app (J.O.E.) is gratis te downloaden in de Google Playstore en de Apple Appstore.

2 KLEUREN

De JURA Ena 8 is verkrijgbaar in Full Metropolitan Black en Full Nordic White. In tegenstelling Tot het vorige model is de uitloop nu ook in de kleur van de machine. Hier zijn beide machines afgebeeld met een aantal essentiële accessoires die wij als Starterpack aanbieding op de website hebben staan. 

KLEIN PUNTJE VAN KRITIEK

Het front heeft bijna alleen maar rechthoeken. De uitloop had wellicht wat forser gemogen en wat zwaarder uitgevoerd kunnen worden. Op de Ena 8 (kost toch meer dan duizend Euro) is dit plastic kapje, hoewel netjes in de kleur van de machine, coelt het toch wat flubberig. Het zou meer gewicht verdienen omdat het zo in het front aanwezig is.

Daarnaast is het bij een machine die, op de wijze waarop de JURA Ena 8 z'n 2 kopjes tegelijk zet, altijd lastig wanneer de residubak tussentijds vol is. Dat stopt het zetproces en wordt de 2e maling afgebroken. 

DE ENA 8 IN GEBRUIK

De eerste ingebruikname van een JURA is al tijden een fluitje van een cent. Je kiest je taal en vanaf dat moment krijg je alle instructies helder gepresenteerd via de kleurendisplay. Uiteraard word je direct uitgenodigd om het Claris Smart Mini waterfilter te plaatsen. Ze leveren er 1 gratis mee. Dat filter oogt niet fraai en maakt het belangrijkste designelement (het waterreservoir) opeens een onooglijk ding met zo'n rare staaf erin. Nog een reden om het gebruik van waterfilters te negeren. In Nederland is het sowieso, op slechts een enkele gemeente na, niet noodzakelijk een waterfilter te gebruiken. Dus plaatsen bij installatie en daarna verwijderen.

Dan schakel je automatisch over op ontkalken. Als je de waterhardheid netjes instelt doe je het op de best mogelijke en meest voordelige manier. En je mooie machine blijft mooi vanuit alle hoeken.

PRODUCTEN

Je kan dus via je smartphone of tablet de machine instellen en bedienen. Maar natuurlijk kan dat ook 'gewoon' op de machine zelf. Met het touchscreen display bedien je hele toestel. De aan/uit knop zit overigens bovenop de machines en is van het Zero Energy type: uit is ook echt uit. Geen slaapstanden of standby verbruik. Er is wel een Energy Save modus waarmee je energie bespaart. De machine raakt dan in een sluimerstand als ze een half uur niet is gebruikt. Het element wordt dan niet meer verwarmd en warmt pas weer op als je een product kiest. Dat element is razendsnel weer op temperatuur. Dat scheelt op de afrekening van het energiebedrijf.

ALLES PER KOPJE?

De nieuwe JURA Ena 8 is een 2-kops volautomaat. Je hebt de keuze uit espresso, koffie, cappuccino, latte macchiato en heet water. Via de app komen daar de door jezelf bedachte producten nog bij. Die zijn dan ook alleen te kiezen via de app en niet op het toestel zichtbaar.

De zwarte koffieproducten (ristretto, espresso & lungo) kan je per 2 kopjes tegelijk zetten. De melkvariaties per kopje. 

De melkschuimer is ieniemienie qua formaat, maar werkt hetzelfde als de grotere varianten op andere machines. Lekker overzichtelijk en handelbaar voor schoonmaken. Hij zit netjes weggewerkt achter de uitloopcover met het JURA logo. In de uitloop zit ook de aparte heet water uitloop weggewerkt. Zuiver heet water dat nergens in aanraking komt met koffie. Het is alleen niet doorgekookt, dus minder geschikt voor zwarte thee. Vooral gebruiken om bij het gebruik van espresso je kopje voor te verwarmen.

BEDIENING

Het bedienen van het toestel is erg makkelijk. De aan/uit knop bovenop het toestel zorgt na het indrukken ervoor dat je binnen een minuut aan de koffie kan. Binnen 60 seconden is het hele toestel opgestart, gespoeld en gebruiksklaar. Op de display verschijnen dan 4 producten per pagina. Middels het swipen op het scherm kan je naar de volgende pagina waar meer producten staan.

Enige gewenning zal moeten plaatsvinden, net als je dat op je eerste smartphone zal hebben gehad. Maar eenmaal bekend met de werkwijze zit het allemaal logisch en intuitief in elkaar. 

ACCESSOIRES

De JURA Ena 8 is uit te breiden met de WiFi Connect adapter. Met wat er in de doos van JURA zit kan je (op koffie na, die krijg je van ons erbij*) direct met de machine aan de slag. Als je de machine aan gaat kleden, zijn er  accessoires als een glazen melkbeker (vaatwasser bestendig) en een mooie melkslang met RVS huls leverbaar. Dat RVS beschermt de melkslang tegen zonlicht en dat scheelt in aanslag in het slangetje. 

* Wij leveren uiteraard gelijk koffie mee met de machine via een mooi proefpakket en een startpakket onderhoudsmiddelen. 

PLUSPUNTEN

  • Zeer compleet productenpalet
  • One Touch Cappuccino
  • Aparte heet water uitloop
  • Lekker compact
  • P.E.P. & Vacuüm Clean zetgroep
  • Design

MINPUNTEN

  • Sommige onderdelen van verchroomd kunststof
  • Deksel waterreservoir ligt los op tank
  • Geen handvat waterreservoir
  • Residureservoir snel vol

Wil je de JURA Ena 8 bestellen? We hebben 3 mogelijkheden: bestel de machine en ontvang het gratis proefpakket koffie en startpakket onderhoudsmiddelen. Of kies voor het Starterpack, dan ontvang je tegen gereduceerd tarief mooie accessoires bij de machine. Wil je de beste aanbieding: de Full Option aanbieding is de meest complete en voordeligste aanbieding. 

Naar boven