JURA Z10

Zo cool dat 'ie zelfs koude koffie kan maken...

De JURA Z-serie bestaat sinds 2005. Toen bracht JURA een revolutie teweeg door de barrière van € 2.000,- voor een machine voor thuis te slechten. De toenmalige JURA Impressa Z5 en zijn opvolgers Impressa Z7 & Z9 waren voor mijn Coffee Factory echter verkooptoppers. Pas in 2015 kwam er echt wat nieuws in de Z-serie: de JURA Z6 & Z8. Hierin zaten nieuwe technieken zoals P.E.P., Vacuüm Clean en een Aroma Professional molen.

We schrijven 2021 en JURA ontwikkelt door en komt met de JURA Z10. Een premium volautomaat die uiteraard alle varianten van koffie kan maken die je zou kunnen bedenken. Maar er is meer... De JURA Z10 speelt in op de jeugdige koffieliefhebber.

Z10 BLACK ALUMINIUM

De in mat geanodiseerd Aluminium uitgevoerde JURA Z10 is voor JURA een zekerheidje, de Aluminium varianten verkopen altijd. Het Aluminium is maar liefst 3 mm dik en netjes afgewerkt.

Het geeft de machine een statig maar geen patserig voorkomen. Puntje van kritiek op deze uitvoering: de behuizing is van kunststof, alleen het front van de Z10 Black is van aluminium.

Dit zal de hardloper van het stel worden, want het prijsverschil met de Dark Inox is wel erg groot. 

Adviesverkoopprijs € 2.499,-

JURA Z10 Aluminium White
JURA Z10 Aluminium White

Z10 WHITE ALUMINIUM

De in mat geanodiseerd Aluminium uitgevoerde JURA Z10 is voor JURA een zekerheidje, de Aluminium varianten verkopen altijd. Het Aluminium is maar liefst 3 mm dik en netjes afgewerkt.

Het geeft de machine een statig maar geen patserig voorkomen. Puntje van kritiek op deze uitvoering: de behuizing is van wit kunststof, alleen het front van de Z10 is Aluminium.

Adviesverkoopprijs € 2.499,-

Z10 DARK INOX

Dit is de versie die je wil: de Z10 in Dark Inox is werkelijk schitterend. Zowel het front als de bovenzijde is voorzien van in Dark Inox geanodiseerd Aluminium.

Dark Inox is JURA's best move van de laatste jaren: deze kleur verkoopt in alle segmenten voor JURA het best. Hij is wel een stuk duurder.

En zoals met wel meer zaken in het leven: bij schemerlicht wordt ze mooier. De LED-verlichte details in combinatie met verchroomde elementen maakt het een spektakel om naar te kijken. Adviesverkoopprijs € 2.899,-

De JURA Z10 is ook leverbaar als Full Option aanbieding

Cold Brew?!

Koude koffie uit een JURA? Jawel...Een ontwikkeling om even bij stil te staan. Ik realiseerde me pas dat het een leuke feature op de machine is toen ik in de supermarkt voor het schap met 'jeugdige' drankjes stond. Het aanbod is enorm, maar dat zijn allemaal gesuikerde varianten waar je puber ADHD van door z'n aderen laat stromen.

Dus met je JURA Z10 kan het op natuurlijke wijze, calorie vrij en (met de juiste koffie) ook cafeïne arm. Ik zeg juiste koffie want een hogere kwaliteit koffie heeft een lager cafeïnegehalte.

Mijn gedachten dwalen af naar een zomerse dag, zonnetje op de bol en een parapluutje in m'n latte.

Of je dat vaak gaat gebruiken? In het begin ga je dat uitproberen en je buurman/vrouw daarmee proberen te imponeren. En als je time to spare hebt ga je er lekker mee aan de slag. Maar of dit een veel gebruikte feature is op de machine lijkt mij af te hangen van het aantal puberende kinderen dat er in de rondte rent.

Kritische noot over Cold Brew: je zou er een licht gebrande koffieboon voor moeten gebruiken. Er is/komt zelfs speciale Cold Brew koffie op de markt. Die blijft dan weer niet overeind als je daar een pittige, hete espresso van wenst. En de Z10 heeft maar 1 molen. Hoe ga je dat dan doen...

PRODUCT RECOGNISING GRINDER (P.R.G.)

De maalgraad voor alle producten die je met de JURA Z10 kan bereiden wordt automatisch ingesteld door de nieuwe Product Recognising Grinder (P.R.G.).

Via de elektronische besturing stelt de molen zichzelf binnen een fractie van een seconde af op de door de gebruiker gekozen en in het menu opgeslagen maalgraad.

De range aan te selecteren maalstanden (5) biedt voor iedere koffiesoort, branding en voorkeur van de gebruiker een juiste stand.

Via de functie Aroma Selection kan die vóór elke bereiding nog individueel worden aangepast. Dus wat normaal een draaiknop was is nu gemotoriseerd, verder is er niets aan deze instelling gewijzigd. 

Wat verder nieuw is aan deze molen is dat het kanaal van gemalen koffie naar de zetgroep nóg korter is. Dat heeft een enorm voordeel voor de versheid van de koffie. Nagenoeg alles dat wordt vermalen wordt ook direct gebruikt.

Geen hocus-pocus, dat P.R.G. De machine volgt slechts de gebruikersinstelling en herkent niet de koffie die u gebruikt. 

Dus vers gezette koffie wordt gegarandeerd. Tenminste...als je de machine ook vult met verse koffie! Als rechtgeaarde 'koffieboer' zien we de meest troosteloze koffiemerken en soorten gebruikt worden in de meest prachtige machines. Zo zonde.

Wist je bijvoorbeeld dat een vers gebrande koffie tot wel 5 graden meer temperatuur in je kopje geeft?! En dan nog maar te zwijgen over de aroma's die vrijkomen van écht verse koffie en de extra magie die er in je kopje komt wanneer verse koffie bij de juiste temperatuur wordt bereid. 

Over smaak valt niet te twisten, over kwaliteit en versheid wel! Staat de branddatum niet op de zak? Laat dan de koffie links liggen. Een THT datum op koffie in niet belangrijk, wanneer de koffie gebrand of verpakt is, dat wil je weten. 

DEKSEL BONENRESERVOIR

Boven de vernieuwde molen zit ook een nieuw vormgegeven deksel van het bonenreservoir. Deze is wel fraai geworden: het is nu rond en de deksel is voorzien van een zeer fraai, handgepolijst, handvat.

De transparante deksel verraadt wel een beetje dat JURA een merk is dat vooral de technische & esthetische kant van de machine belangrijker vindt dan het welzijn van de koffie: een transparante deksel laat licht door en dat heeft een verouderend effect op de koffiebonen.

Advies: slechts vullen met wat je dagelijks zou verbruiken. Het deksel is overigens wel netjes voorzien van een luchtdichte Silicone rand. Zuurstof krijgt dus weinig kans. 


Clean machine

Dan heb je zo'n mooie machine en dan wil je 'm natuurlijk zo mooi mogelijk houden. Melkspetters zijn makkelijk te voorkomen door gebruik van de optionele Cool Control Wireless. Dan stopt de machine automatisch met melk afgeven wanneer de melk opraakt. De melk wordt in de Cool Control automatisch op de juiste temperatuur gehouden. De Cool Control is leverbaar in mat wit en zwart.

En wanneer je je vingers gewoon plaatst waar ze thuis horen (op het touchscreen) dan heb je ook geen last van vette vingers op de machine. Je hoeft de machine eigenlijk niet eens aan te raken: met de meegeleverde JURA Smart Connect kan je de hele machine instellen en bedienen via je tablet of smartphone. 

Design Features Z10
Kopen
JURA Z10 bij The Coffee Factory
JURA Z10 bij The Coffee Factory
JURA Z10 bij The Coffee Factory
JURA Z10 bij The Coffee Factory
De opvolger van de Z6 & Z8
Mooi verlicht waterreservoir
JURA Z10
Prachtig staaltje!
Cold Brew koffie, heerlijk wegdromen!
Mooi verlicht waterreservoir
JURA Z10 Aluminium White in hoogte verstelbare uitloop
Eenvoudige bediening via het touchscreen!

JURA Z10 Alu [3 kleuren]

€2.065,29

Aluminium Black & White & Dark Inox binnenkort weer leverbaar! Pre order nu.


De nieuwe JURA Z10 is een Zwitsers zakmes op koffiegebied. Naast alle 'standaard' variaties die we uit een JURA kunnen halen, is de JURA Z10 als eerste in staat om ook vele varianten via het Cold Extraction Process te bereiden. Om dit allemaal in goede banen te leiden is er in de Z10 een nieuwe molen toegepast die voorzien is van P.R.G. Hiermee staat de molen altijd op de gewenste maalstand voor het product dat je gaat bereiden. De zetgroep is vernieuwd (8e generatie) en is voorzien van extra gaatjes. JURA noemt dat 3D bereidingstechnologie. Wij dachten eerder aan 'slimme zet'. Het zorgt er in ieder geval voor dat het water dat je gebruikt voor het bereiden van koffie beter verdeeld wordt over het maalsel in de zetgroep.

View Details

ZIJN ZE NU KLAAR?

Is dit dé ultieme volautomatische espresso- & cappuccino machine voor thuis? Ik meen van wel. Maar die mening is persoonlijk. Op heel veel vlakken loopt JURA ver vooruit op de competitie. In haar drang te blijven vernieuwen is de restyling van de Z8 wellicht wat overbodig, maar hij staat er dan maar weer.

Met de nieuwste software, de Aroma Professional molen en de features die op de eerste Z8 al aanwezig waren kunnen we zonder schroom claimen dat dit 'm is: de ultieme volautomaat. Ik zou m'n huidige JURA er op in gaan ruilen!

Section
Naar boven