JURA Z10

Zo cool dat 'ie zelfs koude koffie kan maken...

De JURA Z-serie bestaat sinds 2005. Toen bracht JURA een revolutie teweeg door de barrière van € 2.000,- voor een machine voor thuis te slechten. De toenmalige JURA Impressa Z5 en zijn opvolgers Impressa Z7 & Z9 waren voor mijn Coffee Factory echter verkooptoppers. Pas in 2015 kwam er echt wat nieuws in de Z-serie: de JURA Z6 & Z8. Hierin zaten nieuwe technieken zoals P.E.P., Vacuüm Clean en een Aroma Professional molen.

Die nieuwe technieken waren een verrassende vooruitgang, want je zou verwachten dat een machine op een gegeven moment niet verder ontwikkeld kan worden. Ook ik heb me positief laten verrassen. De espresso met P.E.P. is wel echt intenser dan een niet 'gepepte' en de nieuwe molens zijn stil, zijn retentieloos en malen écht razendsnel.

We schrijven 2021 en JURA ontwikkelt door en komt met de JURA Z10. Een premium volautomaat die uiteraard alle varianten van koffie kan maken die je zou kunnen bedenken. Maar er is meer... De JURA Z10 speelt in op de jeugdige koffieliefhebber.

JURA Z10 ALUMINIUM BLACK

De in mat geanodiseerd Aluminium uitgevoerde JURA Z10 is voor JURA een zekerheidje, de Aluminium varianten verkopen altijd. Het Aluminium is maar liefst 3 mm dik en netjes afgewerkt.

Het geeft de machine een statig maar geen patserig voorkomen. Puntje van kritiek op deze uitvoering: de behuizing is van kunststof, alleen het front van de Z10 Black is van aluminium.

Dit zal de hardloper van het stel worden, want het prijsverschil met de Dark Inox is wel erg groot. De voorzijde is zwart aluminium en de overige panelen zijn van zwart kunststof. 

Je moet overigens heel goed kijken om te kunnen bepalen of het de Dark Inox of de Aluminium Black versie is.
 
Een snelle blik op het lekrooster (waar het kopje op staat) verklapt dat, maar dat weet je alleen  als je er op gewezen bent. 

Adviesverkoopprijs € 2.599,-

JURA Z10 Aluminium Black
JURA Z10 Aluminium White

JURA Z10 ALUMINIUM WHITE

De in mat geanodiseerd Aluminium uitgevoerde JURA Z10 is voor JURA een zekerheidje, de Aluminium varianten verkopen altijd. Het Aluminium is maar liefst 3 mm dik en netjes afgewerkt.

Het geeft de machine een statig maar geen patserig voorkomen. Puntje van kritiek op deze uitvoering: de behuizing is van wit kunststof, alleen het front van de Z10 is Aluminium.

Adviesverkoopprijs € 2.599,-

JURA Z10 DARK INOX - Signature Line

Dit is de versie die je wil: de Z10 in Dark Inox is werkelijk schitterend. Zowel het front als de bovenzijde is voorzien van in Dark Inox geanodiseerd Aluminium.

Dark Inox is JURA's best move van de laatste jaren: deze kleur verkoopt in alle segmenten voor JURA het best. Hij is wel een stuk duurder.

En zoals met wel meer zaken in het leven: bij schemerlicht wordt ze mooier. De LED-verlichte details in combinatie met verchroomde elementen maakt het een spektakel om naar te kijken. Adviesverkoopprijs € 2.999,-

De JURA Z10 is ook leverbaar als Full Option aanbieding

Cold Brew?!

Koude koffie uit een JURA? Jawel...Een ontwikkeling om even bij stil te staan. Ik realiseerde me pas dat het een leuke feature op de machine is toen ik in de supermarkt voor het schap met 'jeugdige' drankjes stond. Het aanbod is enorm, maar dat zijn allemaal gesuikerde varianten waar je puber ADHD van door z'n aderen laat stromen.

Dus met je JURA Z10 kan het op natuurlijke wijze, calorie vrij en (met de juiste koffie) ook cafeïne arm. Ik zeg juiste koffie want een hogere kwaliteit koffie heeft een lager cafeïnegehalte.

Mijn gedachten dwalen af naar een zomerse dag, zonnetje op de bol en een parapluutje in m'n latte.

Of je dat vaak gaat gebruiken? In het begin ga je dat uitproberen en je buurman/vrouw daarmee proberen te imponeren. En als je time to spare hebt ga je er lekker mee aan de slag. Maar of dit een veel gebruikte feature is op de machine lijkt mij af te hangen van het aantal puberende kinderen dat er in de rondte rent.

Kritische noot over Cold Brew: je zou er een licht gebrande koffieboon voor moeten gebruiken. Er is/komt zelfs speciale Cold Brew koffie op de markt. Die blijft dan weer niet overeind als je daar een pittige, hete espresso van wenst. En de Z10 heeft maar 1 molen. Hoe ga je dat dan doen...

PRODUCT RECOGNISING GRINDER (P.R.G.)

De maalgraad voor alle producten die je met de JURA Z10 kan bereiden wordt automatisch ingesteld door de nieuwe Product Recognising Grinder (P.R.G.).

Via de elektronische besturing stelt de molen zichzelf binnen een fractie van een seconde af op de door de gebruiker gekozen en in het menu opgeslagen maalgraad.

De range aan te selecteren maalstanden (5) biedt voor iedere koffiesoort, branding en voorkeur van de gebruiker een juiste stand.

Via de functie Aroma Selection kan die vóór elke bereiding nog individueel worden aangepast. Dus wat normaal een draaiknop was is nu gemotoriseerd, verder is er niets aan deze instelling gewijzigd. 

Wat verder nieuw is aan deze molen is dat het kanaal van gemalen koffie naar de zetgroep nóg korter is. Dat heeft een enorm voordeel voor de versheid van de koffie. Nagenoeg alles dat wordt vermalen wordt ook direct gebruikt.

Geen hocus-pocus, dat P.R.G. De machine volgt slechts de gebruikersinstelling en herkent niet de koffie die u gebruikt. 

Dus vers gezette koffie wordt gegarandeerd. Tenminste...als je de machine ook vult met verse koffie! Als rechtgeaarde 'koffieboer' zien we de meest troosteloze koffiemerken en soorten gebruikt worden in de meest prachtige machines. Zo zonde.

Wist je bijvoorbeeld dat een vers gebrande koffie tot wel 5 graden meer temperatuur in je kopje geeft?! En dan nog maar te zwijgen over de aroma's die vrijkomen van écht verse koffie en de extra magie die er in je kopje komt wanneer verse koffie bij de juiste temperatuur wordt bereid. 

Over smaak valt niet te twisten, over kwaliteit en versheid wel! Staat de branddatum niet op de zak? Laat dan de koffie links liggen. Een THT datum op koffie in niet belangrijk, wanneer de koffie gebrand of verpakt is, dat wil je weten. 

DEKSEL BONENRESERVOIR

Boven de vernieuwde molen zit ook een nieuw vormgegeven deksel van het bonenreservoir. Deze is wel fraai geworden: het is nu rond en de deksel is voorzien van een zeer fraai, handgepolijst, handvat.

De transparante deksel verraadt wel een beetje dat JURA een merk is dat vooral de technische & esthetische kant van de machine belangrijker vindt dan het welzijn van de koffie: een transparante deksel laat licht door en dat heeft een verouderend effect op de koffiebonen.

Advies: slechts vullen met wat je dagelijks zou verbruiken. Het deksel is overigens wel netjes voorzien van een luchtdichte Silicone rand. Zuurstof krijgt dus weinig kans. 


Clean machine

Dan heb je zo'n mooie machine en dan wil je 'm natuurlijk zo mooi mogelijk houden. Melkspetters zijn makkelijk te voorkomen door gebruik van de optionele Cool Control Wireless. Dan stopt de machine automatisch met melk afgeven wanneer de melk opraakt. De melk wordt in de Cool Control automatisch op de juiste temperatuur gehouden. De Cool Control is leverbaar in mat wit en zwart.

En wanneer je je vingers gewoon plaatst waar ze thuis horen (op het touchscreen) dan heb je ook geen last van vette vingers op de machine. Je hoeft de machine eigenlijk niet eens aan te raken: met de meegeleverde JURA Smart Connect kan je de hele machine instellen en bedienen via je tablet of smartphone. 

Key Technologies

JURA ontwikkelde door de jaren heen een aantal technieken die ze 'Key Technologies' noemen. Deze technieken, gepatenteerd of niet, bepalen voor een groot deel het succes van het merk JURA. Ze zijn bedoeld om de kwaliteit in het kopje of de gebruikerservaring te optimaliseren. 

JURA P.E.P. uitleg

Pulse Extraction Proces (P.E.P.)

Tijdens de bereiding wordt de pomp elektronisch aangestuurd om minder water door de koffie heen te persen. Dit leidt tot een langere contacttijd tussen koffie en heet water.

Het resultaat is een intense smaak met een volle body, betere temperatuur en een mooie crèmelaag.P.E.P. wordt automatisch geactiveerd op de producten die dat nodig hebben zoals Ristretto & Espresso.

Design Features 

Een klein maar zeer aanwezig blauw lichtje in het waterreservoir geeft de machine een zeer exclusief uiterlijk, helemaal in de schemering. 

Het doorzichtige deksel op het bonenreservoir is prominent aanwezig. Handgepolijst afgewerkt, zwaar en voorzien van silicone rand om zuurstof buiten de deur te houden. 

De vorm van de JURA Z-serie is bijzonder. Zeker het front dat met z'n gebogen panelen zichzelf onderscheidt van de andere JRA machines. 

De nieuwe gecombineerde uitloop (heet water, koffie en melk) is helemaal opnieuw ontworpen. Deze is in hoogte verstelbaar en de koffie uitlopen zijn ook in de breedte te verstellen. 

Zo van boven is het een fraaie verschijning. De kans dat je 'm vanuit die hoek kan bekijken is klein, maar het is een mooi kiekje. Die wilde we je niet onthouden. 

Afwegingen

Pluspunten

  • Cold Brew specialiteiten met 1 druk op de knop
  • Zeer fraai om te zien, zeker in schemerlicht
  • Nieuwste stand van techniek
  • WiFi compatibel


<<< JURA S8

Het gat naar de JURA S8 (ook een schitterende machine) is qua prijskaartje groot. Daar krijg je vooral design en Cold Brew voor terug. 

Minpunten

  • Heftig prijskaartje
  • De Dark Inox uitvoering is €400,- duurder
  • 1 cappuccino of latte per keer
  • Geen vaste wateraansluiting


JURA Giga 6 >>>

Heb je niets met Cold Brew, maar wil je alleen het beste dat er is? Dan kan je gelukkig nog een JURA Giga 6 op je aanrecht zetten. Eén bonk techniek. 

Zijn ze nu klaar?

Is dit dé ultieme volautomatische espresso- & cappuccino machine voor thuis? Ik meen (op dit moment) van wel. Maar die mening is persoonlijk en tijdelijk. De vooruitgang is onhoudbaar en zo zal er vast wel iets nòg leukers, beters of mooiers komen.  

Op heel veel vlakken loopt JURA ver vooruit op de competitie. In haar drang te blijven vernieuwen is de restyling van de Z8 wellicht wat overbodig, maar hij staat er dan maar weer.

Met de nieuwste software, de Aroma Professional molen en de features die op de eerste Z8 al aanwezig waren kunnen we zonder schroom claimen dat dit 'm is: de ultieme volautomaat. Ik zou m'n huidige JURA er op inruilen!

Mocht je daar trek in hebben, neem je huidige machine dan mee naar de showroom. Maken we gelijk de beste deal voor je en neem je de nieuwe machine gelijk mee. 

Daarvoor hoef je normaal gesproken geen afspraak te maken. 

Wil je de JURA Z10 (of een van de andere JURA machines) in het echt beleven? Dat kan! In onze mooie showroom nemen we graag de tijd voor je. Onder het genot van een heerlijk kopje koffie laat ik of een van mijn collega's je graag zien wat deze machine allemaal kan en hoe je dat doet. Dan laat ik je ook graag zien hoe je, met een minimale inspanning, een werkelijk fantastische cappuccino met latte art maakt. 

Op deze review heb ik uiteraard weer mijn best gedaan. Het is mijn persoonlijke beleving van deze machine die gebaseerd is op de ervaring die ik door de decennia heen heb opgebouwd met het merk JURA. Heb je op dit moment nog vragen over deze machine, bel dan 010-2489330 of stuur me een e-mail. Ik help je graag verder.

Bedankt voor je aandacht!

Ron Hagestein
The Coffee Factory B.V.

Deze review is geschreven ten tijde van het uitkomen van de JURA Z10. Eventuele prijswijzigingen en typefouten voorbehouden. 

Naar boven