JURA X-serie

Breed inzetbaar, professionele competenties

KLEIN VAN STUK MET GROTE DADEN

De JURA X8 is sinds 2017 op de markt en is anno 2022 geupdate met de nieuwe Aroma Professional molen. De JURA X-serie is de vervanger van de JURA Impressa Xs-serie en bedoeld voor kleine kantoren waar geen wateraansluiting mogelijk is. Er zijn 2 machines in de JURA X-serie, namelijk de JURA X6 voor uitsluitend zwarte koffie variaties en de JURA X8 om ook met melkspecialiteiten, gemaakt van verse melk, aan de slag te gaan. 

         - JURA X6 voor zwarte koffie variaties
         - JURA X8 met drukknoppen en melkvariaties

Beide zijn strakke zakelijke machines die precies dat doen wat er gevraagd wordt, geen poespas.  

Gebruikte technieken

De JURA X8 beschikt over 1 pomp, 2 verwarmingselementen en 2 multiventielen. Normaal werd de werking van een 2e multiventiel gedaan door een ingewikkeld en kostbaar stelsel van magneetventielen in bijvoorbeeld de JURA Giga X9, maar vanaf de JURA Z8 gebruiken ze nu ook in de X8 een 2e automatisch keramiekventiel. Een multiventiel (of automatisch keramiekventiel) is een zegen in gebruik en tijdens een onderhoudsbeurt. Het scheelt enorm in het aantal koppelingen, o-ringen en elektrische aansluitingen. Als gebruiker hoor je de multiventielen zachtjes zoemen wanneer je een product kiest.

Verder heeft de JURA X-serie alle nieuwe technieken aan boord die JURA sinds 2015 met veel succes toepast. Zaken zoals Pulse Extraction Process (P.E.P.) voor een optimale espressobereiding, Vacuüm Clean zetgroep om de zuiverste koffie te maken en de Aroma+ molen van de 3e generatie die voor elk kopje de koffiebonen vers maalt. 

Tijdens de bereiding wordt de pomp elektronisch aangestuurd om minder water door de koffie heen te persen. Dit leidt tot een langere contacttijd tussen koffie en heet water. Het resultaat is een intense smaak met een volle body, betere temperatuur en een mooie crèmelaag.

2 CAPPUCCINI TEGELIJK

Met 1 druk op het scherm maak je 2 cappuccino (meervoud cappuccini) tegelijkertijd. Daar doet de machine ruim een minuut over, maar dan heb je wel 2 vers bereide cappuccini in je handen gemaakt van verse bonen en verse melk. Daar doet een barista net zo lang over. De tijd is uiteraard sterk afhankelijk van de gewenste doseringen of de inhoud van het servies.

Naast cappuccino maakt de machine ook 1 of 2 latte en macchiato ('bevlekte' melkschuim op een espresso). De melkschuim uit de JURA X8 is heerlijk lobbig en zelfs goed genoeg om latte art mee te maken mocht je willen flirten met je collega en daar de handigheid in hebben. Wel dan even de melkschuim in een apart kannetje opvangen.

Verse melk is altijd een beetje een probleem in een zakelijk omgeving. Het onderhoud van de melkschuimer in de machine en de melkkoeling is een klusje dat weinig mensen beheersen en zin in hebben. Bij de JURA X8 is dat onderhoud tot een minimum beperkt door het uitgebreide melk reinigingsprogramma dat ingebakken zit in de software van de machine. Ook hier is het starten van het programma voldoende om het proces te starten. 2 minuten later is de melkschuimer en melkslang weer helemaal schoon.

Mocht je vergeten zijn dit reinigingsprogramma, dan kan je de melkuitloopjes makkelijk wisselen. Ze zijn ook nog eens vaatwasbestendig. 

Voor het MKB

De JURA X-serie is bedoeld voor kleinere bedrijven (ca. 15 tot 20 gebruikers) op een locatie waar geen vaste wateraansluiting tot de mogelijkheden behoort. Dan maak je dus gebruik van het uitneembare interne waterreservoir van 5 liter (ca. 40 kopjes normale koffie). Dan kan je met de voorgestelde gebruikersgroep dus een hele dag met de machine doen zonder iets te hoeven vullen op legen. We hebben het dan over de praktische capaciteit van de machine. Technisch gezien is de machine tot meer dan het dubbele in staat.

Je kan de machine dus overal gebruiken waar een 230V aansluiting beschikbaar is. Dat maakt hem ook bruikbaar voor vergaderingen of op beurzen en evenementen.

Als de machine een permanente plaats krijgt is ze uit te voeren met een residudoorvoer en een afvoer op de lekbak. Dan hoef je alleen nog bonen en water te vullen. Onder de machine zet je dan een grote afvalcontainer voor de gebruikte koffieproppen die de machine na gebruik uitwerpt. Het water dat normaal wordt opgevangen in de lekbak loopt direct in de afvoer.

De JURA X-serie is niet op de vaste waterleiding aan te sluiten. Ooit was er een water bijvulsysteem beschikbaar, maar die hebben ze bij JURA (omwille van de JURA Giga-serie) geschrapt uit het assortiment. 

Pluspunten

  • 2 cappuccini tegelijkertijd (X8)
  • Aparte heet wateruitloop
  • Volledig automatische melkreiniging

Minpunten

  • Per type slechts 1 kleur
  • Geen vaste wateraansluiting mogelijk
© The Coffee Factory 2020
Naar boven