JURA Giga X8 GII

Compact, elegant en hyper modern

De vernieuwde JURA Giga X8 (2e generatie) is er. Nóg moderner dankzij het touchscreen display, nóg beter door de uitgekiende techniek en nóg makkelijker te onderhouden door de nieuwe melkschuimer. In deze review probeer ik je door de JURA Giga X8 en X8c te loodsen. Dat 'c-tje' staat overigens voor connected: aangesloten op de waterleiding.

Het Zwitserse JURA is bekend en groot geworden door luxe volautomatische espressomachines voor thuisgebruik. Die werden voor zakelijk gebruik uitgevoerd met een grote watertank en afvalbak en op die manier waren ze -een soort van- geschikt voor het gebruik in het MKB. Bij de JURA Giga-serie is dat precies andersom: ontwikkeld voor professioneel gebruik vanaf de eerste schets.

De JURA Giga X8 is de eerste die weer helemaal bij de tijd is gebracht in 2018. De andere modellen (Giga X3, X7 & X9) volgen wellicht spoedig.

Wateraansluiting

De JURA Giga X-serie en dus ook de vernieuwde X8c heeft een echte, directe wateraansluiting. Het is een volwaardige aansluiting met inlaatventiel en drukreduceerventiel. Allemaal netjes weggewerkt in de behuizing van de machine. Dus geen los vlottersysteem in de watertank.

Eenmaal aangesloten op het leidingnet hoef je geen watertank meer te vullen. Er is nog wél een waterreservoir (2,4 L) in de machine aanwezig die je zou kunnen gebruiken op beurzen en evenementen waar geen waterleiding aanwezig is. Heerlijk fexibel. Als de machine op de waterleiding wordt aangesloten, laat dan een waterfilter plaatsen om kalkvorming tegen te gaan. Het water wordt dan gezuiverd voordat het de machine in gaat. De machine gaat dan beduidend langer mee en er treden minder storingen op. Kalkrijk of hard water heeft vooral invloed op verwarmingselementen, ventielen en kleppen. De machine geeft aan wanneer het filter vervangen dient te worden.

Het wisselen tussen het gebruik op de waterleiding en de interne watertank is geen kwestie van instellen door de gebruiker. De installateur van een JURA Giga beschikt over een terminal waarmee hij meerdere verborgen instellingen kan programmeren en beheren. Die terminal is een soort toverdoosje die, gekoppeld aan de machine, ook alle gegevens kan inlezen, de machine kan updaten en vervolgens weer kan terugschrijven naar de machine. De terminal is voor ons als professional dealer een onmisbare tool om meerdere machines tegelijk in te stellen in bijvoorbeeld een kantooromgeving waar meerdere machines hetzelfde moeten worden ingesteld. Dat scheelt tijd én geld voor zowel de klant als leverancier.

2 varianten

De JURA Giga X8 is er in 2 varianten. De belangrijkste is de Giga X8c kan je op de waterleiding aansluiten waardoor je de watertank niet meer hoeft bij te vullen. De 'gewone' X8 heeft een waterreservoir van 5 liter, genoeg voor een 40 koppen koffie. Die kan je eenvoudig bijvullen onder de kraan. 

Please select a collection in  General  > Collection Source

Wat zit er standaard bij?

  • 1 JURA Koffiemachine
  • Claris waterfilter

Wat voegen wij toe?

Gebruikte technieken

Tijdens de bereiding wordt de pomp elektronisch aangestuurd om minder water door de koffie heen te persen. Dit leidt tot een langere contacttijd tussen koffie en heet water. Het resultaat is een intense smaak met een volle body, betere temperatuur en een mooie crèmelaag.

Machines met een Vacuüm Clean zetgroep trekt al het water uit de zetgroep en de slangen en zorgt op die manier voor een fris en puur eindproduct.

Automatic Grinder Adjustment

De molens in de JURA Giga X8 zijn zelfregulerend in toerental en maalgraad. Uniek voor JURA, want in geen ander model passen ze dit toe. Hetzelfde geldt voor de keramische schijven. Ze zijn keihard en blijven vlijmscherp. Je moet wel écht beroerde koffiebonen gebruiken om deze schijven bot te krijgen.

Nieuwe melkschuimer

De nieuwe melkschuimer is een zegen voor de gebruiker. Uiteraard krijg je heerlijk lobbige melkschuim voor overheerlijke cappuccino of latte macchiato, maar natuurlijk moet de melkschuimer gereinigd worden. Daar is de grootste stap voorwaarts gemaakt.

De nieuw ontwikkelde software heeft een sterk verbeterd reinigingsprogramma voor de melkschuimer waardoor handmatig reinigen zo goed als tot het verleden behoort. Met het speciale reinigingsbakje is het schoonhouden van de melkschuimer een fluitje van een cent. 2 minuten en hij is weer helemaal fris en klaar voor gebruik.

Het programma duurt slechts een minuut of 3 en de interactie met de gebruiker is minimaal. Bakje onder de uitloop, slangetje in het bakje en met een druk op de knop gaat het programma van start.

3 x per week voeg je een kleine hoeveelheid melksysteem reiniger toe om de bacteriën buiten de deur te houden. 

Uiteraard blijft de melkschuimer uitneembaar voor als je het een keer bent vergeten. 

Wat vinden wij ervan

De vernieuwde JURA Giga X8 GII is weer beter dan die van de 1e generatie. Vernieuwend is het touchscreen display dat prettig werkt, tot je natte vingers hebt of hele lange acrylnagels. De melkschuimer en e reiniging ervan staan op een zeer hoog niveau.

De vernieuwde JURA Giga X8 GII is weer beter dan die van de 1e generatie. Vernieuwend is het touchscreen display dat prettig werkt, tot je natte vingers hebt of hele lange acrylnagels. De melkschuimer en 

Pluspunten

  • Nieuwe vorm lekbak makkelijk bij legen
  • Nieuwe melkschuimer snel schoon
  • 2 supersnelle molens met keramische schijven
  • Kwaliteit koffie & melkschuim
  • Op watertank of wateraansluiting

Minpunten

  • Prijskaartje
  • Touchscreen bediening icm acrylnagels
© The Coffee Factory 2020
Naar boven