JURA Ena 4

Klein maar fijn

1-KOPS VOLAUTOMAAT

De JURA Ena 4, vervanger van de JURA A1, is gelanceerd. Een klein wonderdoosje techniek dat met 1 druk op de knop een espresso of koffie voor je maakt van vers gebrande koffiebonen. Klinkt al lekker, toch?

Zo klein als ze is heeft ze voldoende techniek in huis om al die processen probleemloos uit te voeren. Het is de tegenhanger van machines die werken met geportioneerde koffie (Nespresso, Lavazza, illy Mitaca). De JURA is bij aanschaf een stuk duurder, maar de prijs per kopje ligt zoveel lager dat je dat er razendsnel uit hebt. 

Voor de snelle rekenaars: een capsule van gemiddeld 40 cent en bij 3 kopjes per dag ben je nog binnen de garantietermijn van deze machine voordeliger uit. De gemiddelde leeftijd van een JURA ligt op meer dan 10 jaar. 

INSTELBARE MAALGRAAD

Op alle JURA machines kan je de maalstand van de molen wijzigen. Op de JURA Ena 4 doe je dat door aan de rand van het bonenreservoir te draaien. Aan de dikte van de streepjes kun je afleiden dat een kleiner streepje een fijnere maalstand geeft, Fijner of grover is een kwestie van smaak. Niet alle koffies gedijen goed bij een te fijne maalstand.

De bovenzijde is een spel van ronde vormen: het transparantie deksel van het bonenreservoir, het deksel van het waterreservoir en opening voor gemalen koffie (of reinigingstablet) is mooi gevormd en kunstig geproportioneerd. Als je de machine van bovenaf bekijkt, moet je maar weten dat het een koffiemachine is. Het is bijna een kunstwerk.

De JURA Ena 4 is er in volledig wit en volledig zwart. De prijs is gelijk voor beide uitvoeringen. 

KARAF

Ooit ontworpen voor de Ena 8 Massive Aluminium is de 'Diamond' versie van het waterreservoir. 

Deze is zo populair dat JURA besloten heeft deze toe te passen op alle huidige JURA Ena uitvoeringen. 
.
Een handvat ontbreekt in het waterreservoir, maar de meeste handen zijn groot genoeg om het reservoir beet te houden om te vullen. Neem voor het bijvullen het waterreservoir te allen tijde uit het toestel. Spoel het lekker om met vers water en dan pas vullen.

In het waterreservoir kan je gebruik maken  van het Claris Smart waterfilter. De Smart Mini voor kleinverbruik en de 'gewone' Smart voor als je wat meer koffie drinkt dan je dacht. 

CLARIS SMART MINI

Omdat er met de 1-kops volautomaat gemikt wordt op 1-persoons huishoudens (eerder huishoudens waar slechts 1 persoon koffie drinkt), zijn de inhoud van het bonen- en waterreservoir beperkt gehouden. In dat waterreservoir past een Claris Smart Mini waterfilter. Zodoende voorkom je dat de capaciteit van het filter de houdbaarheid ervan overstijgt. In zo'n waterfilter (en in koud water) leeft het een en ander en dat wil je niet te lang laten gedijen. Dus een Smart Mini vervang je om de ca. 30 liter (250 kopjes koffie).

Het slimme aan zo'n Smart filter is dat de machine het plaatsen van het filter herkent en registreert en dus op tijd aangeeft wanneer het vervangen dient te worden. Slim, want het doordrukken van een reeds gebruikt filter werkt dus niet meer. Dat scheelt in Zwitserland aanzienlijk in de omzet.

JURA SMART CONNECT WiFi

In de Ena 4 kan je de JURA Smart Connect adapter (accessoire) toepassen waarmee je de machine kunt instellen en bedienen via smartphone of tablet. Zo kan je via je device makkelijker instellingen maken en opslaan dan je op de machine doet. Je kan er uiteraard ook producten mee laten bereiden.

De rechterzijde met het prachtige waterreservoir

Linkerzijde met verchroomde ventilatie openingen

Achter het JURA logo in de achterzijde gaat de JURA Smart Connector schuil. Die werkt samen met de JURA app om zo de machine te kunnen instellen en te bedienen. Die JURA app (J.O.E.) is gratis te downloaden in de Google Playstore en de Apple Appstore.

JURA Ena 4 in gebruik

De eerste ingebruikname van een JURA is al tijden geen moeite meer. Op de Ena 4 zit een symbolendisplay. Die zal je even moeten leren kennen, want via die symbolen geeft de machines ook de instructies voor reinigen en ontkalken (of filterwissel)

Uiteraard word je ook bij de JURA Ena 4 uitgenodigd om het Claris Smart Mini waterfilter te plaatsen. Ze leveren er 1 gratis mee. Dat filter oogt niet fraai en maakt het belangrijkste designelement opeens een onooglijk ding met zo'n rare staaf erin. Nog een reden om het gebruik van waterfilters te negeren. In Nederland is het sowieso, op slechts een enkele gemeente na, niet noodzakelijk een waterfilter te gebruiken. Dus plaatsen bij installatie en daarna verwijderen.

Dan schakel je automatisch over op ontkalken. Als je de waterhardheid netjes instelt doe je het op de best mogelijke en meest voordelige manier. En je mooie machine blijft mooi vanuit alle hoeken.

Producten

Je kan dus via je smartphone of tablet de machine instellen en bedienen. Maar natuurlijk kan dat ook 'gewoon' op de machine zelf. Op de display zitten 4 drukknoppen waarmee je het hele toestel bedient. De aan/uit knop zit overigens bovenop de machines en is van het Zero Energy type: uit is ook echt uit. Geen slaapstanden of standby verbruik. Er is wel een Energy Save modus waarmee je energie bespaart. De machine raakt dan in een sluimerstand als ze een half uur niet is gebruikt. Het element wordt dan niet meer verwarmd en warmt pas weer op als je een product kiest. Dat element is razendsnel weer op temperatuur.

Alles per kopje

De Ena 4 is net als de JURA Ena 8 een 1-kops volautomaat. Dus alle producten komen per kopje uit het toestel. Je hebt de keuze uit espresso of koffie.

Die keuze kan je ook maken van voorgemalen espressokoffie. Bijvoorbeeld een cafeïnevrije versie. Even de functie activeren, schuifje open, koffie vullen en de machine maakt het door jou gewenste product ervan. 

Key Technologies

JURA ontwikkelde door de jaren heen een aantal technieken die ze 'Key Technologies' noemen. Deze technieken, gepatenteerd of niet, bepalen voor een groot deel het succes van het merk JURA. Ze zijn bedoeld om de kwaliteit in het kopje of de gebruikerservaring te optimaliseren. 

P.E.P. staat voor Pulse Extraction Proces. Tijdens de bereiding wordt de pomp elektronisch aangestuurd om minder water door de koffie heen te persen. Dit leidt tot een langere contacttijd tussen koffie en heet water. Het resultaat is een intense smaak met een volle body, betere temperatuur en een mooie crèmelaag.P.E.P. wordt automatisch geactiveerd op de producten die dat nodig hebben zoals Ristretto & Espresso.

ACCESSOIRES

Met wat er in de doos van JURA zit kan je (op koffie na) direct met de machine aan de slag. Je zou de machine dus kunnen uitbreiden met de JURA WiFi Connect, maar je moet toch naar de machine lopen om je kopje koffie te halen. 

Ben je zelf niet van de 'koffie met melk', dan zou je de aparte JURA Milkobello erbij kunnen aanschaffen. Zo kan je de visite toch op hun wenken bedienen. 

Wij leveren uiteraard gelijk koffie mee met de machine via een mooi proefpakket en een startpakket onderhoudsmiddelen. Dit zit echter niet standaard bij de machine verpakt.

Section
Naar boven