JURA E6 [EC]

Vooral voor zwarte koffie

De JURA E-serie bestaat uit 3 verschillende typen machines: De JURA E4, E6 & E8. Hier bespreken we de JURA E6 [EC], deze machine is in september 2022 geïntroduceerd. De letters EC gebruikt JURA om aan te geven welk model het betreft, zo weet je zeker dat je de nieuwste hebt. 
 
De JURA E6 is vooral bedoeld voor mensen die zelf weinig met melk doen, maar de visite toch cappuccino willen kunnen aanbieden. De machine is voorzien van een semi-automatische melkschuimer. Die schuimt de melk wel automatisch op, maar je bedient de draaiknop handmatig om de afgifte van melkschuim te starten of te stoppen. Je moet er dus bij blijven staan. 

Ben je een grote liefhebber van cappuccino en latte, dan kan je beter kijken naar de JURA E8. De JURA E8 beschikt over One Touch Cappuccino functionaliteit, dus daar kan je veel meer met melkvariaties doen en op een makkelijkere manier. Je hoeft er ook niet bij te blijven staan. De JURA E4 is er voor de zwarte koffiedrinker die geen poespas op z'n machine wil.

DRIE VARIANTEN

De JURA E6 [model EC] bestaat uit de E6 Dark Inox, E6 Platina en de E6 Piano White. Het zijn 3 exact dezelfde machines in verschillende kleuren. Ze beschikken alledrie over de features die JURA in 2015 heeft geïntroduceerd. Technieken zoals P.E.P. & I.P.W. en de vacuüm clean zetgroep. Na deze update heeft de machine nu een Aroma Professional molen en een melkschuimer die echt aan de koffie-uitloop is gehecht. Zo hoef je bij het bereiden van cappuccino niet meer je kopje te verschuiven. 

JURA E6 Dark Inox

De JURA E6 Dark Inox review door The Coffee Factory

JURA E6 Platina

De JURA E6 Platina review door The Coffee Factory

JURA E6 Piano White

De JURA E6 Piano White review door The Coffee Factory
JURA E6 Dark Inox

De machine wordt bediend met 6 knoppen en een full color TFT scherm dat mooi scherp en kleurrijk is.

Je kan de producten per kopje of 2 tegelijk maken. Je drukt dan 2 x achter elkaar op bijvoorbeeld de knop espresso. Dat geldt overigens alleen op de zwarte koffie variaties (espresso, koffie en ristretto)

Enige beperking met de uitloop is dat er een glas, zo groot als op de display staat afgebeeld, niet onder de uitloop past.
Het tandwiel linksonder is de knop voor het instellen en onderhouden van de machine. De pijl rechtsonder blader je door het menu van de JURA E6. 

De achter de koffie-uitloop geplaatste melkschuimer, maar het ontbreken van de automatische cappuccino functionaliteit op de JURA E6 maakt 'm vooral geschikt om dagelijks ristretto, espresso of lungo (gewone koffie) te maken. Je hebt wel de mogelijkheid om cappuccino te maken, maar die gebruik je incidenteel: je moet bij de machine blijven staan om de draaiknop rechtsboven te bedienen.

Tevens mist er een belangrijk onderdeel in de machine om de melk zuiver te houden: het zogenaamde multiventiel. Deze zorgt ervoor dat je geen water in je melkschuim krijgt. Zo'n multiventiel zit wel in de JURA Ena 8, JURA E8 en hoger. Het water dat in de leidingen zit, wordt door de machine met multiventiel netjes naar de lekbak gedirigeerd en komt dus niet in je melkschuim/kopje terecht.

JURA E-serie compleet

Met het uitkomen van de nieuwe JURA E6 is de update-ronde van de JURA E-serie afgerond en daardoor weer overzichtelijk geworden en is de keuze wat makkelijker te maken:

JURA E4 die alleen zwarte koffie's maakt

JURA E4: alleen zwarte koffie

De JURA E6 Dark Inox [EC] voor soms cappuccino en vaak koffie

JURA E6: zwarte koffie en incidenteel melkvariaties

JURA E8 voor cappuccino en latte melkspecialiteiten

JURA E8: vaak met melk

Omdat de JURA E6 beschikt over alle nieuwe technieken hoef je ook niet meer te twijfelen of de JURA E8 een betere machine is: van binnen worden dezelfde onderdelen gebruikt. Alleen voor het bereiden van melkproducten verschillen deze machines van elkaar. 

De Aroma+ molen is in alle modellen vervangen door de Aroma Professional molen en deze maalt stilletjes voor ieder kopje de koffiebonen. Er is ook nauwelijks maalsel van de vorige kop koffie, dat zorgt voor extra versheid, aroma's en temperatuur in je kopje.

Als laatste en het belangrijkste voor de ristretto & espressodrinker: P.E.P. (Pulse Extraction Proces). Bij het bereiden van espresso wordt de contacttijd tussen water en koffie verlengd door de pomp te laten pulseren. Een intensere en hetere espresso is het gevolg. Dit zit al vanaf dag 1 op de JURA E6, maar is een niet te verwaarlozen voordeel ten opzichte van andere merken.  

Hoeveel kan erin?

Het bonenreservoir is 250 gram groot, voldoende voor meer dan 25 kopjes koffie. Het 1,9 liter grote waterreservoir en de residubak zijn berekend op zo'n 15 kopjes. Hierna hoef je dus pas weer wat te vullen of te legen. Een en ander is uiteraard afhankelijk van de door jezelf ingestelde doseringen.

In het bonenreservoir zit overigens geen actieve bonenbewaking. Gelukkig heb je altijd zicht op de voorraad koffiebonen in de machine. Vanaf de JURA S8 heb je actieve bonenbewaking. De JURA E6 heeft sinds de update 'gewoon' weer een vulopening voor gemalen koffie. Terug van weggeweest...Niet heel belangrijk, het is een van de minst gebruikte mogelijkheden in een volautomaat. Door diezelfde opening werp je overigens de reinigingstablet in wanneer de machine erom vraagt. Hij geeft zelf aan wanneer je de machine moet reinigen, jij bepaalt wanneer hij dat mag gaan doen. 

De software in de JURA E6 is compatibel met de JURA J.O.E. app. Dan kan je de machine gebruiken en instellen via een smartphone of tablet. Daarvoor heb je wel een JURA WiFi connect adapter nodig (optioneel) en de gratis JURA J.O.E. app.

Op die manier heb je meer inzicht in het verbruik van de machine en kan je meerdere zelf bedachte producten opslaan en gebruiken. Je kan zelfs via een smartwatch of voice assist je gewenste koffie bereiden. 

PLUSPUNTEN

  • Weer passend in designlijn JURA
  • Betere plaats melkschuimer 
  • P.E.P. & Vacuüm Clean zetgroep

 

<<< JURA E4

Onder de JURA E6 tref je de JURA E4 aan. Dezelfde behuizing maar dan zonder kleurenscherm en melkschuimer. Alleen zwarte koffie dus. 

MINPUNTEN

  • Veel water bij melkschuim
  • Niet in NL in zwart verkrijgbaar
  • Heet water via adapter

 

JURA E8 >>>

Boven de JURA E6 tref je de JURA E8 aan. Dezelfde behuizing maar dan met One Touch Cappuccino: 1 druk op de knop en een vollegide cappuccino of latte wordt bereid. 

Wil je de JURA E6 bestellen? We hebben 2 mogelijkheden: bestel de machine en ontvang het gratis proefpakket koffie en startpakket onderhoudsmiddelen. Of kies voor het Starterpack, dan ontvang je tegen gereduceerd tarief mooie accessoires bij de machine. 

JURA E6: zwarte koffie

De JURA E6 is een belangrijke machine voor JURA. De verkoopaantallen zijn wereldwijd enorm. Bij ons is dat de E8 en dat heeft te maken met de wens van veel van onze klanten om cappuccino of latte te maken. Een beetje latte glas past niet onder de uitloop bij de JURA E6 en de cappuccino wordt vermengd met water dat nog in het systeem zit. Klinkt alleen een beetje vies...

Als je zelf vooral zwarte koffie drinkt (ristretto, espresso of lungo) en de melkschuimer alleen gebruikt voor de visite is er niets aan de hand ;) Dan kan je gerust een E6 aanschaffen. De JURA E4 in onze starterpack uitvoering is dan voordeliger en maakt betere melkschuim. Maar daar mis je wel het kleurenscherm en werk je met een redelijk simpel uitziend symbolendisplay. 

Op deze review heb ik natuurlijk ook mijn best gedaan. Het is mijn persoonlijke beleving van deze machine die gebaseerd is op de ervaring die ik door de decennia heen heb opgebouwd met het merk JURA. Heb je op dit moment nog vragen over deze machine, bel dan 010-2489330 of stuur me een e-mail. Ik help je graag verder.

Bedankt voor je aandacht!
Ron Hagestein
The Coffee Factory B.V.

Naar boven