JURA E4

Blinkt uit in eenvoud

JURA E4 IN HET KORT

De JURA E4 volgt de JURA D4 op. Alhoewel die JURA D4 nog wel leverbaar is, zal die snel van het toneel verdwijnen. Ook de JURA D4 maakte alleen zwarte koffie, maar deed dat nog met de techniek van vroeger. De nieuwe JURA E4 heeft de nieuwste technieken aan boord en de koffie kwaliteit uit de JURA E4 is dan ook niet meer vergelijkbaar met die uit de JURA D4. 

Uiteraard voorzien van de laatste technieken zoals P.E.P. en Vacuüm Clean om die producten het beste tot hun recht te laten komen. Daarnaast zit er in de JURA E4 een nieuwe molen die heel snel koffie maalt en dat ook nagenoeg retentieloos doet (dus dat er niet nog een kopje gemalen koffie in de molen zit). Mooi!
Drink je alleen maar zwarte koffie? Dan is dit dé JURA die je moet hebben: de nieuwe JURA E4. Met 2 in te stellen knoppen voor verschillende volumes en 3 voorgeprogrammeerde doseringen maak je snel en makkelijk je favoriete zwarte ristretto, espresso of caffè lungo. Niet meer of niet minder. 

JURA E4 IN 2 KLEUREN

De JURA E4 is er in 2 kleuren: Piano Black en Piano White. Piano Black (zwart met hoogglans frontpanelen) zal de hardloper worden, want er zijn vele kleuren wit: dat moet maar net de kleur wit zijn die je wenst. Wit verkleurt ook makkelijker dan zwart. 

JURA E4 Piano white volautomatische espresso machine nieuwe 2021
JURA E4 Piano white volautomatische espresso machine nieuwe 2021

Het waterreservoir van de witte JURA E4 is helder transparant. Dit om de kleur wit ook hier door te laten lopen. Dat is bij de zwarte uitvoering anders, deze heeft een soort van getinte ramen: dat kleurt goed bij de zwarte machine, maar geeft ook meer bescherming tegen zonlicht op het water in het reservoir. Sowieso is het beter om het waterreservoir niet bij te vullen, maar netjes legen, omspoelen en opnieuw vullen. 

Black Beauty: JURA E4 Piano Black

Een strak zwart pak: de JURA E4 is mooi in al zijn eenvoud. De machine is rondom helemaal zwart met fraaie details die zijn verchroomd. Die verchroomde details springen eruit en geven de machine een statig uiterlijk. Ondanks zijn eenvoud is het voorkomen redelijk imposant. 

De in hoogte verstelbare uitloop voor koffie en heet water (uit een apart uitloopje) stellen je in staat om je eigen favoriete koffie kopje te (blijven) gebruiken. 

Het verchroomde lekrooster (waar het kopje op staat) is van kunststof, maar dat zie je niet. Je kan het voelen maar het stoort verder niet. Wel zou je dit rooster handmatig afwassen en niet in de vaatwasser leggen. 

Het waterreservoir is makkelijk uitneembaar en makkelijk naar je toe te halen. Je hoeft dus niet heel hoog te tillen of aan de zijkant van de machine ruimte vrij te houden om water bij te vullen. 

Al met al een zeer geslaagd design. 

Zijn plaats in de E-serie :

Met het verschijnen van de JURA E4 is een nieuwe basis voor de JURA E-serie gelegd. Hier begint de E-serie vanaf nu. Een stapje omhoog is de JURA E6 die een handbediende melkschuimer heeft. De JURA E8 heeft als eerste machine een volledig automatische melkschuimer. 

De JURA E4 heeft ook nog een klein broertje/zusje: de JURA Ena 4. Die machine heeft dezelfde kwaliteiten, maar is een stuk compacter met een afwijkend design. Ook zit het waterreservoir bij de JURA Ena 4 aan de andere (linker) kant. Daarmee is de JURA Ena-serie het buitenbeetje bij JURA. 

JURA E4 in Piano Black
JURA E6 platina
JURA E8 in Dark Inox

Symbolendisplay

De JURA E4 werkt met een symbolendisplay in combinatie met druktoetsen. Dat werkt voor de bevrediging van je dagelijkse koffiebehoefte prima, alleen als je onderhoudsprogramma's gaat uitvoeren is een tekstdisplay wellicht wat handiger. Je zal met de gebruiksaanwijzing erbij even de toetscombinaties moeten opzoeken. 

Verder is het display dankzij de symbolen overzichtelijk en duidelijk. Kies je sterkte en druk op de producttoets (klein of groot kopje) en the magic happens. 

Lucht dicht bonendeksel

Het bonenreservoir van 280 gram is lekker groot (je vult bij voorkeur per dag bij wat je die dag zou gebruiken), maar niet voorzien van infrarood bonensensor. Je zal waarschijnlijk zelf eerder horen dat de bonen op zijn dan dat de machine het aangeeft.

Het bonenreservoir heeft een transparante deksel met silicone rand om lucht (zuurstof) buiten de duur te houden. Je kan dus makkelijk zien of je koffie zou moeten bijvullen. 

DAGELIJKS ONDERHOUD

Op de JURA E4 heb je nauwelijks wat te onderhouden, dat is een van de voordelen van een machine zonder melkschuimer. Dus je hoeft alleen water & koffiebonen bij te vullen en op aangeven van de machine de lade te legen. 

Dan heb je nog het reinigingsprogramma dat om de 220 handelingen* uitgevoerd moet worden. Daarmee verwijder je vetten en oliën die van nature in koffiebonen voorkomen. Daarvoor gebruik je JURA reinigingstabletten (2 stuks meegeleverd). Dat programma loopt automatisch, je hoeft enkel aan te geven wanneer de machine het kan doen. 

 Als laatste heb je nog de waterhuishouding: je hebt de keuze tussen het gebruik van een waterfilter of ontkalken, beide worden automatisch aangegeven door de machine wanneer nodig. Ook die programma's hebben slechts enige input van jou als gebruiker nodig. 

* 220 handelingen incl. spoelingen of 80 inschakelingen. 

CLARIS SMART WATERFILTER

Het gebruik van Claris waterfilters lijkt 'verplicht' geworden, anders kan je een nieuwe machine niet activeren...Eigenlijk werkt dat hetzelfde als een telefoon en de simkaart die geplaatst moet worden. Er zit bij de machine een gratis exemplaar dat je na gebruik kunt verwijderen en alsnog kunt overstappen naar ontkalken, raadzaam voor je portemonnee wanneer de waterhardheid lager is dan 12 graden Dh. 

Met de Smart filters wordt voorkomen dat filters langer gebruikt worden dan wenselijk in verband met bacteriën. De Smart filters hebben een RFID chip erin waaraan ze herkend worden door de machine. De melding 'filter wisselen' kan je dus niet doordrukken met een reeds gebruikt filter.

Het gebruik van waterfilters is in Nederland overigens een beetje overdreven. We hebben in Nederland fantastisch kraanwater met een gemiddelde waterhardheid van ongeveer 9 dH. JURA adviseert zelf pas vanaf 12 dH de waterfilters te gebruiken. Dat scheelt bij normaal huishoudelijk gebruik toch bijna € 100,- per jaar ten opzichte van het gebruik van normale ontkalkingsproducten. Snel verdiend!

Afwegingen

Pluspunten

  • Nieuwe technieken aan boord
  • Prettig prijskaartje voor een JURA
  • Eenvoudig in gebruik
  • Aparte heet water uitloop


<<< JURA Ena 4

Een JURA Ena 4 doet precies hetzelfde, maar dan per kopje. Bespaart wel ruimte en design is afwijkend.

Minpunten

  • Alleen maar zwarte koffie
  • Je hebt niets aan je barista skills
  • Alleen in zwart en wit verkrijgbaar


JURA E8 >>>

De enige reden om voor de JURA E6 te gaan is om koffie melk met te gaan bereiden. Stap dan gelijk door naar de JURA E8, want die kan het op de juiste manier. 

Key Technologies

JURA ontwikkelde door de jaren heen een aantal technieken die ze 'Key Technologies' noemen. Deze technieken, gepatenteerd of niet, bepalen voor een groot deel het succes van het merk JURA. Ze zijn bedoeld om de kwaliteit in het kopje of de gebruikerservaring te optimaliseren. 

JURA P.E.P. uitleg

P.E.P. staat voor Pulse Extraction Proces. Tijdens de bereiding wordt de pomp elektronisch aangestuurd om minder water door de koffie heen te persen. Dit leidt tot een langere contacttijd tussen koffie en heet water.

Het resultaat is een intense smaak met een volle body, betere temperatuur en een mooie crèmelaag.P.E.P. wordt automatisch geactiveerd op de producten die dat nodig hebben zoals Ristretto & Espresso.

Wil je de JURA E4 (of een van de andere JURA machines) in het echt beleven? Dat kan! In onze mooie showroom nemen we graag de tijd voor je. Onder het genot van een heerlijk kopje koffie laat ik of een van mijn collega's je graag zien wat deze machine allemaal kan en hoe je dat doet. 
Op deze review heb ik uiteraard weer mijn best gedaan. Het is mijn persoonlijke beleving van deze machine die gebaseerd is op de ervaring die ik door de decennia heen heb opgebouwd met het merk JURA. Heb je op dit moment nog vragen over deze machine, bel dan 010-2489330 of stuur me een e-mail. Ik help je graag verder.

Bedankt voor je aandacht!

Ron Hagestein
The Coffee Factory B.V.

Naar boven