Overige vragen

2 KOPJES TEGELIJK: SLAPPE KOFFIE

Wanneer je met 2 kopjes tegelijk koffiezet, dan maakt de machine in één keer 2 kopjes koffie. Maar die smaken anders (minder sterk) dan wanneer je dat per kopje doet. Hoewel logisch, is er toch uitleg bij nodig.

De zetgroep in een JURA volautomatische espressomachine (exclusief de JURA Micro zetgroep) heeft een inhoud voor ca. 16 gram gemalen koffie. Als de instelling voor 1 kopje op bijvoorbeeld 10 gram staat en je maakt er daar 2 tegelijk van via een druk op de knop '2 koffie' dan het aantal gram moeten verdubbelen, maar dat past niet in de zetgroep.

De molen maalt dus de volledige zetgroep vol, met een maximum van 16 gram. Dat is beduidend minder dan de gewenste hoeveelheid en hierdoor smaakt de koffie dus ook minder sterk id intens.

Oplossing? Twee keer 1 kopje koffie zetten. Je zou ook kunnen overwegen om een betere of intensere* koffiesoort te kopen waarvan je minder doseert om aan de gewenste smaak te komen. Eventueel finjner malen en minder doseren helpt ook.

Vermijd te allen tijde een zwart geblakerde, glanzende koffiesoort. Deze is vettig en vervuild de machine in hoge mate. 

ONGELIJKE KOPJES

Uiteraard heb je eerst vastgesteld dat de machine netjes waterpas staat op het aanrecht. Als dat het geval is dat moeten we tot de conclusie komen dat er meer aan de hand is.

Wanneer de machine uit de uitlopen verschillende hoeveelheden koffie laat uitstromen, dan is de uitloop aan het verstoppen. Ondanks dat je netjes het reinigingsprogramma uitvoert, komt dit verschijnsel voor wanneer de machine langere tijd in gebruik is. Dit verschijnsel treedt sneller op wanneer de gebruikte koffie van matige kwaliteit (donker gebrand, vettige koffie) is. Er is eigenlijk weinig dat je er zelf aan kunt doen (anders dan wisselen van kwaliteit koffie en het reinigingsprogramma met de juiste tabletten uitvoeren) en de machine zal door een monteur uit elkaar gehaald moeten worden om de uitloop handmatig te reinigen. Het is vaak ook een indicatie voor groot onderhoud.

Het wil nog wel eens werken om met interdentaalborsteltjes de uitloop door te prikken, maar meestal duw je het vuil dan dieper de uitloop in.

Machines die een langere tijd stil hebben gestaan, hebben vaak een (deels) verstopte uitloop. Dat komt doordat de uitloop opdroogt en de aangeslagen vervuiling in de uitlooppijpjes blijft hangen. Dus: voordat je de machine langere tijd stilzet: eerst het reinigingsprogramma uitvoeren.

WELK WATERFILTER

Als je al waterfilters gaat gebruiken (advies om dat pas bij een waterhardheid boven 12 graden Duitse hardheid te doen), dan is het natuurlijk handig om te weten welk waterfilter je moet gebruiken. De waterfilters zijn onderling niet compatibel. Je kan dus geen Claris White waterfilter gebruiken in een machine die bedacht is met Claris Blue waterfilters.

Meest handige is om in het waterreservoir te kijken welke kleur de klem heeft waar je het waterfilter onder vastklikt. Is deze blauw, besteld dan Claris Blue waterfilters. Is deze donkergrijs, gebruik dan de Claris Smart waterfilters. Is het klemmetje zwart met een witte draaischijf erop? Dan dien je Claris White waterfilters te gebruiken.

Claris Smart waterfilters hebben een chip ingebakken welke communiceert met het toestel. Dus het apparaat weet wanneer deze is geplaatst en wanneer deze vervangen moet worden.

Dat gebeurt op basis van het verbruikte water en de ingestelde waterhardheid. De Claris Smart waterfilters is er in 3 varianten.

Claris Smart Mini voor de nieuwe JURA Ena-serie, de 'gewone' Claris Smart voor de overige huishoudelijke machines en de Claris Smart Pro voor de zakelijke apparaten.

Voor de diverse machines die werken met Claris Smart waterfilters, zijn er verschillende verlengstukken en klemmen bij ons verkrijgbaar.

WATERFILTER UITSCHAKELEN

Wil je geen Claris Smart waterfilter meer gebruiken omdat het niet nodig is (waterhardheid < 10Dh) of omdat je makkelijk € 80,- per jaar kan besparen, dan kan je op machines met een tekstdisplay simpelweg het waterfilter verwijderen. De machine 'ziet' dat en vraagt via de display om je keuze te bevestigen. Op machines met een symbolen display heb je wat extra henadelingen te verrichten:

 • Filter uit de watertank
 • Onderhoudswieltje indrukken (button 1)
 • Druk op het grote kopje koffie (button 3) totdat het filter lampje gaat branden
 • Druk op de kleine kop, symbooltjes zijn uit dan is de filter uit
 • Druk op de boon (button 4) om dit te bevestigen

De machine werkt dan met het ontkalkingsprogramma. De machine rekent uit op basis van het gebruik (water) en de ingestelde waterhardheid wanneer er ontkalkt dient te worden. 

JURA waterfilter uitschakelen op JURA Ena 4

CAPPUCCINO MET P.E.P.

Beschikt je machine over het Pulse Extraction Process (P.E.P.) dan kan je een cappuccino daar ook mee bereiden, maar je moet er wel voor doen. Voor de machines vanaf de JURA S8 kan je er zelfs een apart product van maken en die in het startscherm zetten.

 • Gebruik het product macchiato en bewerk deze
 • Stel 70-80 ml in als dosering voor hoeveelheid koffiewater
 • Stel ca. 20 seconden in voor hoeveelheid melkschuim
 • Sla deze Macchiato op als product (evt. naam meegeven)
 • Stel de draaiknop voor de melkschuim in op '5 over 12' (of programmeer de temperatuur naar wens)
 • Gebruik een melkkan (inhoud ca. 50-60 ml) om de melk apart in op te vangen
 • Vang de opgeschuimde melk op in de melkkan
 • Wals de opgeschuimde melk in het kannetje tot de espresso klaar is
 • Vang de espresso op in een voorverwarmd cappuccino kopje (linker of centrale uitloop!)
 • Schenk de opgeschuimde melk in je espresso. 

Voor het walsen van de melkschuim hou je het kannetje vast aan het handvat en 'draai' je het kannetje. Hierdoor zorg je ervoor dat melk en melkschuim tot een lobbige geheel gevormd worden.

Door het schenken van de melkschuim in je espresso vermengen deze zich met elkaar en ontstaat een heerlijke, zachte cappuccino. De extra tijd die deze werkwijze in beslag neemt is het meer dan waard.

ALLE OVERIGE MACHINES MET P.E.P.

Heb je geen JURA S8 (of hoger) dan ga je iets anders te werk. Het eindresultaat zal niet verschillen maar de werkwijze wel.

 • Bereid ca. 20 seconden melkschuim en vang deze op in een melkkan van ca. 50-60 ml
 • Beschikt de melkschuimer om een draaiknop, stel deze in op '5 over 12'
 • Wals de opgeschuimde melk in het kannetje tot de espresso klaar is
 • Bereid een espresso van ca. 70-80 ml en vang deze op in een voorverwarmd cappuccino kopje
 • Schenk de opgeschuimde melk in je espresso. 

Voor het walsen van de melkschuim hou je het kannetje vast aan het handvat en 'draai' je het kannetje. Hierdoor zorg je ervoor dat melk en melkschuim tot een lobbige geheel gevormd worden.

Door het schenken van de melkschuim in je espresso vermengen deze zich met elkaar en ontstaat een heerlijke, zachte cappuccino. De extra tijd die deze werkwijze in beslag neemt is het meer dan waard.

Naar boven