Welke koffieboon moet je nou eigenlijk kiezen?

Keuzestress: Arabica of Robusta?

Arabica en Robusta zijn de twee meest bekende koffiesoorten. Het zijn koffiebonen met verschillende smaakprofielen en groeiomstandigheden. Je houdt ze best makkelijk uit elkaar: Arabica is ovaal als een ei en Robusta heeft een meer ronde vorm. Maar er zijn meer verschillen...

Qua smaak is de Arabica koffieboon subtieler, heeft een zachtere smaak met zoete, fruitige en bloemige tonen. Een mooi uitgebalanceerde Arabica melange is pure verwennerij. Zeker wanneer je deze gaat bereiden wanneer de koffie vers is en de machine in topconditie. 

Robusta koffiebonen hebben daarentegen een sterkere, ietwat bittere smaak met tonen van chocolade en noten. Ken je de snelfilterkoffie Aroma Rood van Douwe Egberts nog? Dat is vooral veel Robusta koffie. Stop je dat soort koffie in een espresso apparaat, dan kan je rekenen op een klapperende hartklep. Als kopje snelfilter koffie was dat toentertijd nog enigszins te pruimen, het water kreeg wat kleur, aroma en smaak mee doordat heet water langs de koffie liep. Een espressomachine duwt het hete water echt dóór de koffie heen, waardoor je veel meer van die smaak meekrijgt. Geen verwennerij...

Cafeïnegehalte
Arabica koffie heeft van nature een lager cafeïnegehalte, gemiddeld zo'n 1,5%. Robusta bevat 2 tot 3 keer zoveel cafeïne. Natuurlijk is de zetwijze van invloed op het uiteindelijke cafeïnegehalte dat je binnenkrijgt.


Groeiomstandigheden
Arabica koffie groeit op hogere hoogten dan Robusta koffie en heeft daarom een koeler en gematigder klimaat nodig om te groeien. Robusta koffie groeit daarentegen op lagere hoogten en kan gedijen in warmere en vochtigere omstandigheden. 


Prijs
Arabica is over het algemeen duurder dan Robusta vanwege de hogere kwaliteit en de hogere kosten van de teelt. Simpel gezegd: er is op moeder aarde meer ruimte om Robusta koffiebonen te verbouwen dan dat er voor Arabica is. 

Over het algemeen wordt Arabica-koffie als superieur beschouwd vanwege de zachtere smaak en het hogere aroma, maar er zijn ook liefhebbers van Robusta-koffie vanwege de sterke en bittere smaak.

Een mooie Arabica melange aangevuld met een percentage Robusta kan echt de handen wel op elkaar krijgen. Een mooi voorbeeld daarvan is onze Hot & Steamy: een perfecte koffie die je een echte opkikker geeft. Favoriet bij onze klanten die veel melkvariaties zoals cappuccino of latte drinken. 

Een perfecte melange is voor ons de Bruno Uno koffie: een minieme hoeveelheid Robusta in een verder uit hoogwaardige arabica bonen samengestelde melange. Die Robusta zorgt voor de pit en extra crema, de Arabica voor de verfijnde smaak.  

Voor fijnproevers die een hoogwaardige Arabica koffie willen proberen hebben we de SubRosa en Rosophia koffie's: dat zijn Single Origins (afkomstig van 1 farm) uit Brazilië. Dat zijn qua prijs geen kilo knallers, maar voor de liefhebber wel echt genieten.

Vorig artikel Ontdek de fascinerende wereld van koffieproductie in Rwanda
Volgend artikel Nieuwe JURA machines april 2023
Naar boven