Claris waterfilters voor JURA

Waarom een Claris waterfilter?

Met een waterfilter kan je de waterhardheid reguleren en smaak of geur verstorende elementen uit het water filteren. Een Claris filter 'ontkalkt' het water dus niet, het brengt de hardheid terug naar 4-5ºDh. 

Waterhardheid wordt gemeten en uitgedrukt in graden Duitse hardheid (ºDh). Je kan online de waterhardheid checken bij het waterleidingbedrijf. Er zijn vele andere sites die deze tabellen publiceren, maar die hebben vaak een commercieel doel en laten het lijken alsof het water al bij 6 graden 'vrij hard' is. Laat je niet gek maken: de waterkwaliteit in Nederland is eigenlijk fantastisch.  

Nou bestaat water uit veel meer dan alleen water en kalk. Er zijn ook smaak en geur verstorende zaken die de smaak van koffie beïnvloeden. Dat zou dan binnen Nederland een geldige reden zijn om een waterfilter te gebruiken: je vindt het water uit de kraan niet lekker, het heeft een bijsmaak of het ruikt naar bijvoorbeeld chloor. 

In gebieden waar het water hard genoemd wordt (veel kalk bevat), is het gebruik van een waterfilter te adviseren. Bij een waterhardheid boven 10ºDh zou het gebruik van een waterfilter zinvol zijn.Het is helemaal aan jou als gebruiker om te beslissen of je wel of geen waterfilter in de machine stopt. 

Je koffie bestaat voor 98,9% uit water, verzeker jezelf dat de waterkwaliteit goed is. 

Welk waterfilter?

Als je waterfilters gebruikt, dan is het natuurlijk handig om te weten welk waterfilter je moet kopen. De waterfilters zijn onderling niet compatibel, je kan dus geen Claris White waterfilter gebruiken in een machine die bedacht is met Claris Blue waterfilters.

Meest handige is om in het waterreservoir te kijken welke kleur de klem heeft waar je het waterfilter onder vastklikt. Is deze blauw, bestel dan Claris Blue waterfilters. Is deze donkergrijs, gebruik dan de Claris Smart waterfilters. Is het klemmetje zwart met een witte draaischijf erop? Dan kan je Claris White waterfilters te gebruiken.

Claris Pro Smart waterfilters hebben een RFID chip ingebakken welke communiceert met het toestel. Dus het apparaat weet wanneer dit filter is geplaatst en wanneer deze vervangen moet worden.

JURA Claris Pro Smart waterfilter
Claris Pro smart klem in waterreservoir van JURA

Dat gebeurt op basis van het verbruikte water en de ingestelde waterhardheid. De Claris Pro Smart waterfilters zijn er in 2 varianten: 

Claris Pro Smart waterfilters voor de volgende machines:

Claris Pro Smart Maxi waterfilters voor de volgende machines:

De capaciteit van een filterpatroon is afhankelijk van de (in de machine ingestelde) waterhardheid. Het verkeerd instellen/gebruik van een waterfilter kan tot onnodige schade leiden. Stel de waterhardheid dus netjes in en wissel de filter op tijd. 

 • 1-10° dH: tot 300 l
 • 11-12° dH: tot 240 l
 • 13-15° dH: tot 180 l
 • 16-20° dH: tot 120 l
 • 21-25° dH: tot 95 l
 • 26-30° dH: tot 80 l

De capaciteit van een filterpatroon is afhankelijk van de (in de machine ingestelde) waterhardheid. Het verkeerd instellen/gebruik van een waterfilter kan tot onnodige schade leiden. Stel de waterhardheid dus netjes in en wissel de filter op tijd. 

 • 1-10° dH: tot 750 l
 • 11-12° dH: tot 600 l
 • 13-15° dH: tot 450 l
 • 16-20° dH: tot 300 l
 • 21-25° dH: tot 240 l
 • 26-30° dH: tot 200 l

Waterfilter uitschakelen

Wil je geen Claris waterfilter meer gebruiken omdat het niet nodig is (waterhardheid lager dan 10ºDh) of omdat je € 80,- per jaar wil besparen (het gebruik van een Claris waterfilter plakt 10% op de kosten van een kopje koffie), dan kan het waterfilter verwijderen en in het programma uitschakelen. De machine schakelt dan over op het ontkalkingsprogramma dat automatisch uitrekent wanneer je moet ontkalken. Daarbij gebruikt de machine de waterhardheid in het programma en aangezien je de waterhardheid net hebt opgezocht, kan je die gelijk in- of bijstellen. 

Naar boven