Claris waterfilters voor JURA

Waarom een Claris waterfilter?

Met een waterfilter kan je de waterhardheid reguleren en smaak of geur verstorende elementen uit het water filteren. Een Claris waterfilter 'ontkalkt' het water dus niet, het brengt de hardheid terug naar 4-5ºDh. 

Waterhardheid wordt gemeten en uitgedrukt in graden Duitse hardheid (ºDh). Je kan online de waterhardheid checken bij het waterleidingbedrijf. Je kan via deze site eenvoudig zien waar je water vandaan komt. Google dan even op de naam van je waterleidingbedrijf en zoek naar de waterhardheid. Er zijn vele andere sites die deze tabellen publiceren, maar die hebben vaak een commercieel doel en laten het lijken alsof het water al bij 6 graden 'vrij hard' is. Laat je niet gek maken: de drinkwaterkwaliteit in Nederland is eigenlijk fantastisch, al staat de kwaliteit wel onder druk. De snelle conclusie is dat in Nederland het gebruik van waterfilters op veel plekken overbodig is. 

Nou bestaat water uit veel meer dan alleen water en kalk. Er zijn ook smaak en geur verstorende zaken die de smaak van koffie beïnvloeden. Dat zou dan binnen Nederland een geldige reden zijn om een waterfilter te gebruiken: je vindt het water uit de kraan niet lekker, het heeft een bijsmaak of het ruikt naar bijvoorbeeld chloor. 

In gebieden waar het water hard genoemd wordt (veel kalk bevat), is het gebruik van een waterfilter te adviseren. Bij een waterhardheid boven 10ºDh zou het gebruik van een waterfilter zinvol zijn. Het is helemaal aan jou als gebruiker om te beslissen of je wel of geen waterfilter in de machine stopt. Gebruik je geen waterfilter, dan dien je de machine te ontkalken. 

Je koffie bestaat voor 98,9% uit water, verzeker jezelf dat de waterkwaliteit goed is. 

Welk waterfilter?

Als je waterfilters gebruikt, dan is het natuurlijk handig om te weten welk waterfilter je moet kopen. De waterfilters zijn onderling niet compatibel, je kan dus geen Claris White waterfilter gebruiken in een machine die bedacht is met Claris Blue waterfilters.

Meest handige is om in het waterreservoir te kijken welke kleur de klem heeft waar je het waterfilter onder vastklikt. Is deze blauw, bestel dan Claris Blue waterfilters. Is deze donkergrijs, gebruik dan de Claris Smart waterfilters. Is het klemmetje zwart met een witte draaischijf erop? Dan kan je Claris White waterfilters te gebruiken.

Claris Smart+ waterfilters hebben een chip ingebakken welke communiceert met het toestel. Dus het apparaat weet wanneer deze is geplaatst en wanneer deze vervangen moet worden.

JURA Claris Smart waterfilter
Klem voor JURA Claris Smart waterfilter
Verlengstuk voor JURA Claris Smart waterfilter

Dat gebeurt op basis van het verbruikte water en de ingestelde waterhardheid. De Claris Smart waterfilters is er in 4 varianten: Claris Smart Mini voor de nieuwe JURA Ena-serie, de 'gewone' Claris Smart+ voor de overige huishoudelijke machines en de Claris Smart Pro & Pro Maxi voor de zakelijke apparaten.Voor de diverse machines die werken met Claris Smart waterfilters, zijn er verschillende verlengstukken en klemmen bij ons verkrijgbaar.

Claris Smart+ waterfilters worden gebruikt in de volgende machines:

Besparen op een waterfilter?

In de Claris Smart+ filters zit een chip die de waarheid registreert: geen 'cheatcodes'...Als je te lang wacht met het vervangen van het waterfilter, eist de machine dat er ontkalkt wordt voordat je een nieuw waterfilter kan plaatsen. Dus op tijd vervangen of niet meer gebruiken. 

Met de Claris Blue+ & Claris White waterfilters kan je nog een beetje smokkelen om kosten te besparen. Dat werkt overigens averechts:
Een filter een tweede keer gebruiken is écht een verkeerde besparing. Het filter is berekend op een bepaalde capaciteit en als je het filter daar overheen trekt, zuivert het filter niets meer, maar laat ook het filter de vastgehouden stoffen weer los. Dus dan betaal je voor vervuiling in de machine.

Waterfilter uitschakelen

Wil je geen Claris waterfilter meer gebruiken omdat het niet nodig is (waterhardheid lager dan 10ºDh) of omdat je € 80,- per jaar wil besparen (het gebruik van een Claris waterfilter plakt 10% op de kosten van een kopje koffie), dan kan het waterfilter verwijderen en in het programma uitschakelen. De machine schakelt dan over op het ontkalkingsprogramma dat automatisch uitrekent wanneer je moet ontkalken. Daarbij gebruikt de machine de waterhardheid in het programma en aangezien je de waterhardheid net hebt opgezocht, kan je die gelijk in- of bijstellen. 

Naar boven