JURA S8 [EA]

Touch me!

De JURA S8 is eigenlijk nog maar net uit, maar JURA designed stevig door en brengt per 2021 de JURA S8 van alweer de 3e generatie uit: de JURA S8 [EA]. Het is vooral een visuele update, want mooi was ze al. Nu is ze prachtig. Van de JURA S8 zijn er 3 uitvoeringen:. De S8 in chroom en Moonlight Silver en er is ook een in Piano Black.

JURA S8 IN HET KORT

Het grote touchscreen op de S-serie is afkomstig van de JURA Z8 en werkt op dezelfde manier. Daarnaast zie je een melkschuimer (Cappuccinatore) waarbij vooral de verstelling van de melktoevoer (temperatuur) sterk verbeterd is. Bovenop zien we een bijzonder gefabriceerd bonendeksel (handgepolijst spuitgiet zink) met het beste voor de verse koffiebonen in het bonenreservoir: een licht- & lucht dicht deksel met een silicone afsluitrand, zo blijven de boontjes het beste bewaard.

De koffie-uitloop op de JURA S8 is opnieuw ontworpen. Het JURA logo zit nu niet meer op de uitloop zoals op de JURA E8 & E80, maar in het front van de machine. Dat ziet eruit als een verwijzing naar het verleden, de JURA Impressa F50 van 'vroeger' had dat ook. Dat ziet er rustig en opgeruimd uit. Wel mis ik het Zwitserse vlaggetje in het logo van JURA.

JURA S8 IN 3 KLEUREN

Zoals gezegd is er een chroom uitvoering en een 'Moonlight Silver'. De rechter is de S8 chroom, de linker is de S8 Moonlight Silver. Bij die laatste blijft het middelste gedeelte rondom de display dus zwart, terwijl dat op de chroom versie ook is mee gekleurd. 

Black Beauty: JURA S8 Piano Black

Een fraaie combinatie van hoogglans zwart met chroom accenten waardoor de display nog meer aandacht trekt. De deksel op het bonenreservoir is ook van 'gewoon' zwart kunststof, dus geen met de hand gepolijst spuitgiet zink.

TEN OPZICHTE VAN DE E8:

Eigenlijk is het enige verschil van betekenis het Touchscreen op de S-serie. Op de E-serie is dat een drukknop bediening. Het bonendeksel is ook niet bijzonder te noemen op de E-serie. Dat is een kunststof transparant deksel. Wel lucht- maar niet lichtdicht. Ook missen we op de E-serie de actieve infrarood bonenbewaking. Je merkt als mens dan eerder dan de machine dat de bonen op zijn.

Verder zijn de machines exact van dezelfde afmetingen en zien ze er van een afstandje hetzelfde uit. Je kan met het touchscreen wel je eigen producten programmeren en benoemen. Dus de indeling van de display is helemaal naar eigen wens in te richten.

Verder is de JURA S8 is van binnen nagenoeg gelijk aan de JURA E8. Dus 1 verwarmingselement, een Aroma+ molen van de 3e generatie, Pulse Extraction Process (P.E.P.), de Vacüum Clean zetgroep en een automatisch keramiekventiel.

Omdat het een afgeleide is van de JURA E-serie, is het waterreservoir (1,9 liter), bonenreservoir (280 gram) en de lekbak van eenzelfde inhoud. De JURA Wireless Cool Control is te koppelen aan de S8.

Touchscreen

Het touchscreen op de S8 werkt hetzelfde als die op de Z8. Het is groot, snel en helder. Nu zijn we heel wat gewend van onze smartphones en tablets, maar het komt er dicht genoeg bij. Mocht je de S8 toch vanaf je smartphone of tablet willen besturen of programmeren, dan kan dat met de JURA Smart Connect adapter. Die wordt bij de S8 gratis meegeleverd.

Je kan op de S8 de producten een naam geven, zo is jouw favoriete koffie snel te kiezen. Dat geeft je ook de mogelijkheid om een cappuccino te maken met P.E.P.: je bouwt 'm om naar een espresso en melkschuim. Dat geeft een veel intensere smaak dan de standaard cappuccino. We leren je graag hoe je dat doet...

Licht & lucht dicht bonendeksel

Een van de mooiste details is de deksel van het bonenreservoir: handgepolijst spuitgiet zink. Daar had ik nog nooit van gehoord...Het is een kostbaar proces, vooral de machine om het te produceren en de matrijs zijn heftige investeringen. Zo'n 'dekseltje' kost dan straks ook gewoon een € 70,-. But it shows!

Melkschuimer

Als laatste is de melkschuimer (Cappuccinatore) aangepakt. Die zit veel steviger op de machine wanneer je ‘m bedient. De melkschuimer is verstelbaar waardoor je de temperatuur en structuur van de melkschuim kunt beïnvloeden. Het schoonmaken van de melkschuimer kan makkelijk via het geïntegreerde reinigingsprogramma, maar als je 'm een keer handmatig wil reinigen, klik je de hele melkschuimer makkelijk van de machine af.

DAGELIJKS ONDERHOUD

Het schoonmaken van de melkschuimer is een eitje met het geïntegreerde reinigingsprogramma. Als je dat netjes gestructureerd doet en niet teveel of te veelvuldig het reinigingsmiddel gebruikt (bacteriën worden resistent als dat gebeurt) hou je het melksysteem in topconditie. Bij de machine wordt een speciaal reinigingsbakje meegeleverd voor de melkschuimer. Daar sluit de melkslang op aan en je start de reiniging. 'Piece of cake'. De op de foto getoonde RVS melkslang is overigens een mooie accessoire. Het transparante kunststof eindstukje op de melkschuimer is een verwisselbare uitloop die in de vaatwasser kan. Ook een verbetering.

Verder heeft de machine een geïntegreerd en automatisch reinigingsprogramma voor de zetgroep (het onderdeel waar de koffie in gezet wordt). Er wordt op basis van het verbruik en de spoelingen bijgehouden wanneer het programma uitgevoerd dient te worden. Jij geeft aan wanneer het mag en de machine doet de rest. Voor ontkalken is dat niet anders: op basis van het verbruik van water wordt automatisch een ontkalkingscyclus voorgesteld. Jij kiest uiteraard wanneer dat kan. 40 minuten later is het nagenoeg allemaal automatisch uitgevoerd, inclusief een naspoeling.

Net als alle andere JURA's vanaf 2015, heeft ook de JURA S8 de Claris Smart waterfilters. De machine herkent dan een geplaatst waterfilter, spoelt deze en houdt het verbruik bij. Op basis van de ingestelde waterhardheid zal de machine ook weergeven wanneer het filter vervangen dient te worden.

CLARIS SMART WATERFILTER

Het gebruik van Claris waterfilters is 'verplicht' geworden, anders kan je de nieuwe machine niet activeren...Eigenlijk werkt dat hetzelfde als een telefoon en de simkaart die geplaatst moet worden. Gelukkig zit er bij de machine een gratis exemplaar dat je na verbruik kunt verwijderen en alsnog kunt overstappen naar ontkalken. JURA verkoopt heel graag waterfilters, dat laten ze met de Smart waterfilters wel erg duidelijk blijken.

Met de Smart filters wordt voorkomen dat filters langer gebruikt worden dan wenselijk in verband met bacteriën. De Smart filters hebben een RFID chip erin waaraan ze herkend worden door de machine. De melding 'filter wisselen' kan je dus niet doordrukken met een reeds gebruikt filter.

Het gebruik van waterfilters is in Nederland overigens een beetje overdreven. We hebben in Nederland fantastisch kraanwater met een gemiddelde waterhardheid van ongeveer 9 dH. JURA adviseert zelf pas vanaf 12 dH de waterfilters te gebruiken. Dat scheelt bij normaal huishoudelijk gebruik toch bijna € 100,- per jaar ten opzichte van het gebruik van normale ontkalkingsproducten. Snel verdiend!


PLUSPUNTEN

  • Touchscreen werkt perfect
  • One Touch Cappuccino
  • Zelf te bepalen keuzemenu
  • Smart Connect adapter standaard
  • Actieve bonenbewaking
  • Handgepolijst bonendeksel

MINPUNTEN

  • Kunststof verchroomd lekrooster
  • Opstarten met waterfilter verplicht
Naar boven