JURA J6

Een JURA volautomaat in designer outfit

De JURA J6 is een compacte volautomatische espressomachine die alle producten kan maken met slechts één druk op de knop. Het bijzondere van de JURA J6 is dat deze machine, in tegenstelling bijna alle andere JURA's, rondom in dezelfde kleur is uitgevoerd. Daarnaast is de licht taps-toelopende vorm van het toestel afwijkend van de rest.

De JURA J6 zit vol met weldoordachte, mooi vervaardigde details. Dat maakt 'm 'het knapste jongetje' van de klas. Het is een jongetje want hij heeft een apart pijpje voor heet water op de koffie uitloop. Die uitloop is in hoogte verstelbaar. De aan de linkerzijde gecombineerde melkschuimer met aparte koffie uitloop (voor cappuccino & latte) schuift dan netjes mee omhoog of omlaag.

Voor uitleg over alle technieken in de hedendaagse JURA volautomaten klik je hier

ROTARY SWITCH

Het meest in het oog springend wanneer je voor de machine staat, is het full color TFT display en de mooie en deels transparante Rotary Switch. Als je die Rotary Switch bedient gaat er een helder blauw lampje branden. Fraai detail.

Met die Rotary Switch kan je door producten 'bladeren' naar producten die niet in het startscherm staan. De minst gebruikte producten blijven dus makkelijk beschikbaar. Je bevestigt je keuze door de Rotary in de drukken. Tevens kan je menu items wijzigen met deze knop en tijdens het bereiden van producten wijzigingen maken in de bereiding van het product zonder je opgeslagen programma te veranderen.

UITVOERINGEN 

De JURA J6 is er in Brilliant Silver (hoogglans zilver) metallic en in Piano White (hoogglans wit). Eerstgenoemde zal meer verkocht worden want wit is een lastige kleur om te matchen met andere wit tinten. Het prijsverschil van € 100,- is verklaarbaar door het extra spuitwerk dat voor de zilverkleurige van toepassing is.

JURA J6 PIANO WHITE

JURA J6 BRILLIANT SILVER

TECHNIEKEN 

Uiteraard heeft de JURA J6 alle nieuwe technieken aan boord. Tot nu toe zou je alleen de Aroma Professional Grinder van de JURA Z6 & Z8 als vermist kunnen opgeven. De JURA J6 heeft de Aroma+ GIII molen in het vooronder. Een prima molen die, mede door het ontwerp van de JURA J-serie lekker stil zijn werk doet.

Ook beschikt ze over de JURA Vacuüm Clean zetgroep die al het water na gebruik afvoert naar de lekbak. Zou hou je je koffie puur en je machine schoon van koffie aanslag in de slangen en de uitloop.

En natuurlijk het software gestuurde Pulse Extraction Proces (P.E.P.) dat je espresso intenser en warmer serveert.


Meer uitleg over deze technieken vind je op de verklarende woordenlijst en voor uitleg over alle technieken in de hedendaagse JURA volautomaten klik je hier

Esthetisch gezien is alleen het display een puntje van aandacht. Er is niet veel ruimte voor een fors display. Dat is dus een smal display geworden waar je alles op kunt lezen dat van belang is, maar ten opzichte van de S8, Z6 en Z8 wel aan de smalle kant. Een touchscreen had hier beter gepast, dan had je geen ruimte hoeven laten voor de toetsen. Uiteraard kan het display ook de Nederlandse taal weergeven.

Echt kritisch word ik wanneer ik de machine moet instellen. Dan is het display gewoon niet goed leesbaar. Omdat je naar instellingen aan het zoeken bent, moet je kleine lettertjes lezen, dat werkt gewoon hinderlijk. Hier biedt de JURA Smart Connect adapter en de gratis JURA J.O.E. App de oplossing. Dan kan je op je smartphone of tablet de instellingen maken. Dat werkt een stuk makkelijker.

JURA SMART CONNECT

Je gebruikt de Smart Connect om de machine in te stellen of te gebruiken via je smartphone of tablet. De adapter is al toegepast in de machine, je hoeft alleen de gratis JURA J.O.E. app te downloaden.

Dan kan je dus je settings tweaken en zo tot je ideale kopje koffie komen. En je kan je buurman er de loef mee afsteken, want het is een imposant stukje techniek. In de dagelijkse omgang met de machine zal je de Smart Connect niet zo snel erbij pakken. Naar de machine lopen en een druk op de knop geven werkt sneller. Vooral het instellen van de machine en benoemen van producten is via je smartphone of tablet handiger dan op de machine. De Smart Connect zit standaard in de JURA J6, los kost hij € 49,-

Pluspunten

  • Design in kleur rondom
  • Alle nieuwe technieken aan boord
  • Krasvast glazen lekrooster
  • Smart Connect adapter standaard
  • Actieve bonenbewaking

Minpunten

  • Klein display
  • Prijs

De JURA J6 heeft bovenop een aparte accessoiredeksel waar je netjes de melkslang en de maatschep voor gemalen koffie kan opbergen. Hier vindt je ook de knop voor het instellen van de maalgraad van de molen.

Stel je de molen in op een fijnere maalgraad dat neemt de intensiteit en de temperatuur van de koffie toe. Dit moet je alleen verdraaien wanneer de molen in werking is om schade te voorkomen.

Grover instellen kan ook met stilstaande molen. Je koffie zal minder intens (milder) zijn maar ook wat minder bitter smaken. Het effect van het verstellen merk je na 1 á 2 kopjes koffie. 

KRASVAT LEKROOSTER

De JURA J6 heeft op zowel de witte als de zilverkleurige variant een krasvast glazen lekrooster. Dat zorgt ervoor dat je machine, ook na ettelijke koppen koffie, er nog als nieuw bijstaat.

Op RVS lekroosters zie je toch altijd kleine krasjes ontstaan doordat aardewerk of porseleinen kopjes aan de onderkant ruw zijn. Daar heb je bij het lekrooster van de JURA J6 dus geen last van.

JURA heeft overigens servies met een silicone randje in haar assortiment om dergelijke beschadigingen te voorkomen.

Heb jij een ouder model JURA Impressa uit de J-serie? Dan kan je je machine upgraden met dit lekrooster. 

Over mooie details gesproken: de gestylde koffie uitloop heeft keurig afgewerkte, verchroomde pijpjes. De hele uitloop is in hoogte verstelbaar om verschillende soorten servies onder te plaatsen. De 2 uitlopen voor zwarte koffie zijn ook nog eens in de breedte verstelbaar om de koffie makkelijk in 2 grotere koppen te verdelen. De gecombineerde uitloop voor melkspecialiteiten zoals cappuccino en latte macchiato gaat netjes mee onhoog en beide uitlopen zijn voorzien van kopjesverlichting. Een mooi detail!

Naar boven