JURA Ena 8

Massive Aluminium, Rood, Zwart & wit

1-KOPS VOLAUTOMAAT

Niets meer of minder: dat is de JURA Ena 8. Alle moderne koffieproducten kan je ermee bereiden en via slechts één druk op de knop. Leverbaar in 3 kleuren (zwart, wit & rood) voor € 1.099,- en een Massive Aluminium uitvoering die onder de bijzondere Signature Line valt. Die heeft ook gelijk een prijskaartje van € 1.499,-

Het is een zeer compacte machine (27 cm breed en 32 cm hoog) die kan concurreren met zijn grotere broers en zussen zoals de E6 en zelfs de E8. Dan hebben we het over de technische eigenschappen van de machine: in de JURA Ena 8 zit nieuwe Vacuüm Clean zetgroep, een Aroma+ molen van de 3e generatie en ze is voorzien van Pulse Extraction Proces (P.E.P.)

De JURA Ena 8 is er voor de meest veeleisende koffiedrinker die dat eigenlijk maar weinig doet. Ook geschikt voor het vakantiehuis. De Massive Aluminium voor als je dat allemaal premium wenst.

Verdere uitleg over de nieuwste JURA technieken lees je hier...

SIGNATURE LINE?

In 2008 lanceerde JURA de Signature Line: machines met een handgemaakte behuizing van bijzondere materialen. Berkenhout, Colombiaans walnotenhout, rodium en leer passeerden de revue. Nu is een van de JURA Ena 8 machines uitgevoerd in Massive Aluminium: met de hand bewerkte aluminium panelen die de hele JURA Ena 8 beslaan. Het maakt de machine een dikke 2 kg zwaarder.

Die panelen zijn gebogen en gevouwen. Het aluminium is geanodiseerd en geborsteld (mat) afgewerkt. Door het borstelen ontstaan ook minuscule highlights. Het geheel ziet er kloek en stoer uit. Het geeft de machine body.

Op de 'gewone' uitvoering van de Ena 8 zijn deze panelen allemaal van kunststof. De linker en rechterzijde zijn gekleurd (wit, rood of zwart) en de kunststof bovenzijde en frontpanelen zijn in zilver metallic uitgevoerd. Verschillende details (deksel watertank, rand bonenreservoir en vulopening gemalen koffie) zijn hoogglans verchroomd. Al deze onderdelen (inclusief lekrooster) zijn overigens van kunststof.

INSTELBARE MAALGRAAD

Op alle JURA machines kan je de maalstand van de molen wijzigen. Op de JURA Ena 8 doe je dat door aan de verchroomde rand van het bonenreservoir te draaien. Aan de dikte van de streepjes kun je afleiden dat een kleiner streepje een fijnere maalstand geeft, Fijner of grover is een kwestie van smaak. Niet alle koffies gedijen goed bij een te fijne maalstand.

De bovenzijde is een spel van ronde vormen: het transparantie deksel van het bonenreservoir, het deksel van het waterreservoir en opening voor gemalen koffie (of reinigingstablet) is mooi gevormd en kunstig geproportioneerd. Als je de machine van bovenaf bekijkt, moet je maar weten dat het een koffiemachine is. Het is bijna een kunstwerk.

De Massive Aluminium is dus rondom en van boven helemaal voorzien van Aluminium panelen. Het geeft deze uitvoering een zeer exclusieve look & feel. 

KARAF

Speciaal voor de Ena 8 Massive Aluminium is het waterreservoir bijzonder gemaakt: het lijkt op een kristallen karaf, mooi gevonden.

Het (kunststof) verchroomde deksel sluit het geheel netjes af maar had best een rubber randje kunnen hebben (zoals het deksel op het bonenreservoir) zodat het echt afsluit.

Een handvat ontbreekt in het waterreservoir, maar de meeste handen zijn groot genoeg om het reservoir beet te houden om te vullen. Neem voor het bijvullen het waterreservoir te allen tijde uit het toestel. Spoel het lekker om met vers water en dan pas vullen. 

CLARIS SMART MINI

Omdat er met de 1-kops volautomaat gemikt wordt op 1-persoons huishoudens (eerder huishoudens waar slechts 1 persoon koffie drinkt), zijn de inhoud van het bonen- en waterreservoir beperkt gehouden. In dat bijzondere waterreservoir (geen handvat) past een nieuwe Claris Smart Mini waterfilter. Zodoende voorkom je dat de capaciteit van het filter de houdbaarheid ervan overstijgt. In zo'n waterfilter (en in koud water) leeft het een en ander en dat wil je niet te lang laten gedijen. Dus een Smart Mini vervang je om de ca. 30 liter (250 kopjes koffie).

Het slimme aan zo'n Smart filter is dat de machine het plaatsen van het filter herkent en registreert en dus op tijd aangeeft wanneer het vervangen dient te worden. Slim, want het doordrukken van een reeds gebruikt filter werkt dus niet meer. Dat scheelt in Zwitserland aanzienlijk in de omzet.

JURA SMART CONNECT

In de Ena 8 Massive Aluminium zit dus standaard de JURA Smart Connect adapter (als accessoire te koop voor € 49,- op de kunststof gekleurde modellen) waarmee je de machine kunt instellen en bedienen via smartphone of tablet. Dat kan niet over grote afstanden maar binnen een bereik van enkele meters van het toestel (Bluetooth i.p.v. WiFi). Zo kan je via je device makkelijker instellingen maken en opslaan dan je op de machine doet. Je kan er uiteraard ook producten mee laten bereiden.

De rechterzijde met het prachtige waterreservoir

Linkerzijde met verchroomde ventilatie openingen

Achter het JURA logo in de achterzijde gaat de JURA Smart Connector schuil. Die werkt samen met de JURA app om zo de machine te kunnen instellen en te bedienen. Die JURA app (J.O.E.) is gratis te downloaden in de Google Playstore en de Apple Appstore.

3 KLEUREN

Naast de JURA Ena 8 Massive Aluminium is de 'huis, tuin & keuken' versie van de Ena 8 is verkrijgbaar met gekleurde kunststof panelen in Piano Black & Piano White. Dat betreft dan de zijwanden en achterzijde van de machine. De rest is zilver metallic gekleurd (bovenzijde en front). Dat misstaat 'm niet en scheelt bovenal duiten wat deze varianten zijn € 400,- minder kostbaar. Een koopje...

PUNTJE VAN KRITIEK

Het front heeft bijna alleen maar rechthoeken. De uitloop had wellicht wat forser gemogen en wat zwaarder uitgevoerd kunnen worden. Op de Ena 8 (kost toch meer dan duizend Euro) is dit plastic kapje, hoewel netjes verchroomd, toch wat flubberig. Het zou meer gewicht verdienen omdat het zo in het front aanwezig is.

Op de Massive Aluminium versie sluit de lade niet lekker aan op het front. 2 mm lijkt niets maar op een dergelijk toestel voor deze prijs moet het kloppen. Het kan exemplarisch zijn. Verder kan je ervan vinden wat je wil, maar zit het apparaat zeer degelijk in elkaar. Die zwarte horizontale streep hoort daar, geen probleem. Het gaat over de verticale stand van het scherm op de residulade. Die hoek sluit op ons testmodel niet helemaal aan.

DE ENA 8 IN GEBRUIK

De eerste ingebruikname van een JURA is al tijden geen moeite meer. Je kiest je taal en vanaf dat moment krijg je alle instructies helder gepresenteerd via de kleurendisplay. Uiteraard word je direct uitgenodigd om het Claris Smart Mini waterfilter te plaatsen. Ze leveren er 1 gratis mee. Dat filter oogt niet fraai en maakt het belangrijkste designelement opeens een onooglijk ding met zo'n rare staaf erin. Nog een reden om het gebruik van waterfilters te negeren. In Nederland is het sowieso, op slechts een enkele gemeente na, niet noodzakelijk een waterfilter te gebruiken. Dus plaatsen bij installatie en daarna verwijderen.

Dan schakel je automatisch over op ontkalken. Als je de waterhardheid netjes instelt doe je het op de best mogelijke en meest voordelige manier. En je mooie machine blijft mooi vanuit alle hoeken.

PRODUCTEN

Je kan dus via je smartphone of tablet de machine instellen en bedienen. Maar natuurlijk kan dat ook 'gewoon' op de machine zelf. Op de display zitten 4 drukknoppen waarmee je het hele toestel bedient. De aan/uit knop zit overigens bovenop de machines en is van het Zero Energy type: uit is ook echt uit. Geen slaapstanden of standby verbruik. Er is wel een Energy Save modus waarmee je energie bespaart. De machine raakt dan in een sluimerstand als ze een half uur niet is gebruikt. Het element wordt dan niet meer verwarmd en warmt pas weer op als je een product kiest. Dat element is razendsnel weer op temperatuur.

ALLES PER KOPJE

De Ena 8 is een 1-kops volautomaat. Dus alle producten komen per kopje uit het toestel. Je hebt de keuze uit espresso, koffie, cappuccino, latte macchiato en heet water. Via de app komen daar de door jezelf bedachte producten nog bij. Die zijn dan ook alleen te kiezen via de app en niet op het toestel zichtbaar.

De melkschuimer is ieniemienie qua formaat, maar werkt hetzelfde als de grotere varianten op andere machines. Lekker overzichtelijk en handelbaar voor schoonmaken. Hij zit netjes weggewerkt achter de verchroomde uitloopcover met het JURA logo. Rechts van het logo is ook de aparte heet water uitloop zichtbaar. Zuiver heet water dat nergens in aanraking komt met koffie. Het is alleen niet doorgekookt, dus minder geschikt voor zwarte thee. Vooral gebruiken om bij het gebruik van espresso je kopje voor te verwarmen.

BEDIENING

Het bedienen van het toestel is erg makkelijk. De aan/uit knop bovenop het toestel zorgt na het indrukken ervoor dat je binnen een minuut aan de koffie kan. Binnen 60 seconden is het hele toestel opgestart, gespoeld en gebruiksklaar. Op de display verschijnen dan 2 producten per pagina. Die kies je met de ronde knop (links of rechts), de volgende pagina met 2 producten bereik je door een druk op de [-] knop.

Met die [-] toets scroll je dus door producten en met de [O] toetsen kies je. Door de linker [-] toets ingedrukt te houden kom je in de P-stand voor het programmeren. In het programma kan je de basis instellingen van de machine vastzetten. Tijdens het malen van koffiebonen en het doorlopen van de koffie of melkschuim kan je met de [O] toetsen plussen of minnen. Die instelling wordt niet opgeslagen, maar slechts voor dat kopje dat je nu bereidt gewijzigd. Wil je het permanent opslaan, dan doe je dat in het menu.

ACCESSOIRES

De JURA Ena 8 is in Massive Aluminium standaard uitgevoerd met de JURA Smart Connect adapter. Met wat er in de doos van JURA zit kan je (op koffie na) direct met de machine aan de slag. Als je de machine aan gaat kleden zijn er zoals op bovenstaande foto zichtbaar is, ook accessoires als een glazen melkbeker (vaatwasser bestendig) en een mooie melkslang met RVS huls leverbaar. Dat RVS beschermt de melkslang tegen zonlicht en dat scheelt in aanslag in het slangetje. Je kan uiteraard ook andere melkhouders en zelfs melkkoelers aansluiten, maar die schieten bij de 1-kops automaat hun doel voorbij: je ging er toch niet heel veel koffie mee zetten...

Wij leveren uiteraard gelijk koffie mee met de machine via een mooi proefpaket en een startpakket onderhoudsmiddelen. Dit zit echter niet standaard bij de machine verpakt.

PLUSPUNTEN

 • Zeer compleet productenpalet
 • One Touch Cappuccino
 • Aparte heet water uitloop
 • Lekker compact
 • P.E.P. & Vacuüm Clean zetgroep
 • Design

MINPUNTEN

 • Sommige onderdelen van verchroomd kunststof
 • Deksel waterreservoir ligt los op tank
 • Geen handvat waterreservoir
 • Prijs van de Massive Aluminium is Massive
 • Residureservoir snel vol
Naar boven