Reinigen

Het reinigen van een JURA is makkelijk te doen via het geïntegreerde reinigingsprogramma. De machine geeft het vanzelf aan en voert het zelf uit. Jij kiest het moment waarop de machine dat doet. Je zit nooit zonder koffie, ook niet als de machine aangeeft dat ze gereinigd moet worden.

Het reinigingsprogramma dient ervoor om vetten en oliën die in koffie voorkomen te verwijderen uit alle onderdelen waar gezette koffie mee in aanraking komt. Specifieker: de zetgroep, uitloopslangen en de uitlooppijpjes.

Het reinigingsprogramma voor je uit met een reinigingstablet. Deze is rond en niet te verwarren met de vierkante JURA ontkalkingstabletten. Deze passen ook niet voor de daarvoor bestemde vultrechter voor gemalen koffie. 

WANNEER REINIGEN?

Als de machine reinigen aangeeft heb je 80 opstart spoelingen gehad of 180 koffiehandelingen met de machine gedaan. De machine zal dan vragen om het reinigingsprogramma via een tekst melding of een symbool in de display. Het symbool ziet er uit als een ventilator (het is een koffieboontje met spetters eromheen). Het programma start je uiteraard met de handleiding in de buurt op. Bij oudere machines is dit symbool ook het knopje om het programma op te starten. Bij andere machines is het de spoelknop die je langer ingedrukt houdt om het programma te starten en bij de nieuwste generatie machines is het reinigingsprogramma op te starten vanuit het menu.

Als je het programma eenmaal hebt gestart, vraagt de machine om de lekbak en residu reservoir te legen. Het verdient aanbeveling om dit ook echt te doen (en niet een halfvolle lade terug te duwen in de machine) omdat er nogal wat water in de lade en het residu reservoir terecht gaat komen.

HET VERLOOP VAN HET PROGRAMMA

Wanneer je de lade hebt geleegd en omgespoeld zal de machine in eerste instantie gaan spoelen zonder tablet. In een 2e fase vraagt de machine pas om een reinigingstablet. Deze gaat in de volopening voor gemalen koffie, meestel achter of naast het bonenreservoir. Hier zit vaak een magneetje in om de machine te laten weten dat de tablet is ingeworpen. Die tablet valt recht in de zetgroep en wordt daar door heet water opgelost in de zetgroep. De oplossing wordt door de zetgroep, het drainageventiel, de slangen en de uitloop gespoeld. Hierbij lost het reinigingsmiddel in de tablet de aangeslagen koffievetten en etherische oliën die in koffie voorkomen op. Dus ook hier is het van belang dat de koffie van een juiste kwaliteit is: als er meer vetten en oliën in de gebruikte koffie voorkomen, slaat het harder aan dan je reinigingsprogramma kan oplossen. De vervuiling kan dan niet meer door de machine worden gecorrigeerd. Hele donkere, bijna zwarte, koffiebonen die glinsteren zullen veel meer aanslag veroorzaken dan mooie bruine, bijna droge koffiebonen.

JUISTE REINIGINGSTABLET

De tablet voor een JURA heeft een gewicht van 3,2 gram en de originele JURA tabletten zijn wit met blauw. Deze markeren een 2-fase reiniging waarbij in eerste fase de reiniging wordt uitgevoerd en daarna een beschermend laagje over de onderdelen wordt gelegd om de machine te beschermen. Uit betrouwbare bron hebben wij vernomen dat dit kleurstof betreft. Uiteraard adviseert JURA alleen haar eigen reinigingsmiddelen en wij adviseren ook om een minstens zo zware tablet te gebruiken (3,2 gram). Dit heeft te maken met de duur van het programma en het oplossend vermogen tijdens het reinigingsprogramma. JURA produceert zelf geen reinigingsmiddelen en hoewel de verpakking uiteraard helemaal JURA is, is het reinigingsmiddel niet specifiek voor JURA. Andere merken reinigingsmiddelen maken vaak gebruik van dezelfde bron(nen).

Naar boven