Do's & Dont's

Daar staat ze dan te pronken op het aanrecht of in de pantry van je bedrijf: je eigen JURA volautomaat. Machtig ding, toch?! En normaal gaat een huishoudelijk toestel zo'n 10 tot 12 jaar mee, maar stel nou dat je een paar tips (die niet in de gebruiksaanwijzing staan) in acht neemt voor een extra lange levensduur en een besparing op je onderhoudskosten? We werken dit lijstje regelmatig bij...

GEBRUIKSAANWIJZING

Doen: lezen

Ik snap je. Het lezen van de manual doe je pas wanneer je in de problemen komt. En die droge saaie stof is natuurlijk niet om doorheen te komen. Dus bewaren dat boekje en bij vragen gewoon openslaan en opzoeken.

Niet doen: op goed geluk

We komen in de werkplaats 'nog wel eens wat tegen' dat niet helemaal goed is gegaan. Hulp in de huishouding, kinderen of schoonouders worden vaak als schuldige aangewezen, maar feit blijft: water in het bonenreservoir is redelijk destructief voor de machine. Dus weet wel waar je mee bezig bent en wie je toestaat je kostbare machine te bedienen.

LEKBAK & RESIDURESERVOIR

Doen: legen, het is een afvalbak

Ondanks dat de machine het nog niet aangeeft zou je de lekbak en het residureservoir dagelijks moeten legen en omspoelen of afwassen. Maak ook de ruimte waar deze uitkomt schoon en droog met een doekje. Die dit altijd bij een ingeschakelde machine zodat de machine registreert dat de lekbak geleegd is.

Niet doen: koekeloeren

De lekbak en residubak uitnemen om te kijken hoeveel er in zit. De machine registreert de opening en reset de teller. Als de lekbak of het residureservoir dan al bijna vol zijn en de teller is gereset, dan heb je binnenkort ellende. Dus: eenmaal geopend? Dan ook legen.

De lade en residubak moet je niet legen wanneer de machine is uitgeschakeld. De machine registreert dan niet dat deze geleegd zijn en geeft dan op een ogenschijnlijk vreemd moment aan de dat de residubak vol is.

Koffie gaat schimmelen (want vochtig, warm en organisch materiaal) maar erger nog: die residubak gaat overlopen met koffieprut. Die koffieprut komt in bewegende delen van de machine terecht en dat droogt dan weer in. Niet prettig.

WATERRESERVOIR

Doen: omspoelen

Dagelijks water verversen. Dus het waterreservoir leeg gieten, omspoelen en vers water erin. Maak de ruimte waar het waterreservoir in staat, schoon en droog met een doek. Echt, het scheelt. Niet na een week, maar na een jaar of 4 denk je hier nog eens aan terug.

Niet doen: bijvullen

Water bijschenken. Dus niet met een kan water bijvullen in het reservoir terwijl dat aan de machine vastzit. Als je morst, mors je in de machine of erger: in de molen. En omdat wanneer je alleen bijvult nooit al het 'oude' water verdwijnt.

ONDERHOUDSPROGRAMMA'S

Doen: belangrijk genoeg!

Op tijd reinigen en ontkalken. Dus wanneer de machine het aangeeft of je kan het zelf opstarten wanneer het langer duurt dan verwacht. Die programma's worden door de machine aangegeven op het verbruik van water, respectievelijk spoelingen of kopjes koffie. Liever 10 x te veel dan 1 x te weinig.

Niet doen: negeren

Wanneer er al een onderhoudsmelding in het scherm staat, is de machine niet in staat nóg een tweede melding weer te geven. Dus als er al ontkalken staat, kan hij een ander programma zoals reinigen niet weergeven/opstarten al is dat wel hard nodig. Dus voer die onderhoudsprogramma's zo spoedig mogelijk uit.

KOFFIEBONEN

Doen: kwaliteit!

Net zo lang koffie testen tot je een (h)eerlijke koffie tegenkomt waarbij je je met een kostbare volautomaat richt op het assortiment boven de € 12,- per kilo. Daaronder zit je in de gevarenzone qua kwaliteit. En het is écht zonde om in een technisch hoogstandje als een JURA machine een heel matige koffie te gebruiken. Had dan de meerwaarde in je knip gehouden.

Niet doen: erop besparen

Je kocht die machine voor je comfort, de looks en de heerlijke koffie. Dat was het doel en je machine is het juiste middel om dat te bereiken.

Een aanbiedinkje is leuk, maar onder de € 10,- per kilo kan iedereen bedenken dat de kwaliteit niet je-van-het zal zijn. Je neemt daar een aannemelijk risico. Geen zuivere koffie. Of de koffieboer op de plantage is de pineut of jij als gebruiker: de kwaliteit van de bonen is niet toereikend om smaak af te geven. Dat wordt gecompenseerd door het brandproces: net zo lang branden tot er smaak en geur aan zit.

100% Arabica? Vast. Maar er is geen keurmerk voor Arabica en geen toezicht. Dus laat je verrassen door de diversiteit aan kwaliteiten, soorten en inhoud van de zak koffie. Je machine krijgt het meest voor zijn kiezen: de molen en het 'uitloopgedeelte'. De molen omdat er harde bonen, pitten of zelfs takjes en stenen in de koffie kunnen voorkomen. Het het uitloopgedeelte (overal waar de gezette koffie doorheen loopt) omdat het dichtslibt door de hoeveelheid aan vetten en oliën die in deze koffies voorkomt.

MELKSCHUIMER

Doen: lekker blijven schuimen

Dagelijks reinigen bij gebruik. Laat je de melkschuimer gebruikt maar ongereinigd achter? Dan vraag je om problemen. Alleen spoelen voldoet niet en als gevolg ervan krijg je geen mooie, hete melkschuim meer. Maar ook kans op bacterievorming in de melkschuimer, slangen en melkhouder of koeler.

Niet doen: overkill creëren

De melkschuimer te vaak of met teveel melksysteem reiniger desinfecteren. De bacteriën worden resistent en trekken zich niets meer van het middel aan. Er moet een gezonde balans tussen goede en slechte bacteriën zijn. 3 x per week bij dagelijks gebruik is voldoende om de melkschuimer en zijn onderdelen en accessoires fris te houden. Let bij het reinigen op de dosering.

WATERFILTERS

Doen: als je in België, Duitsland of Spanje woont

Eruit halen. Niet gebruiken. Gewoon de machine zonder waterfilter gebruiken (in Nederland hebben we heerlijk helder water). JURA adviseert ze zelfs pas bij een hardheid van 12 graden. Dat halen we in Nederland slechts in enkele gemeenten. Bespaar je makkelijk zo'n € 80,- per jaar mee: reserveer dat voor groot onderhoud aan de machine dat je eens per 3 jaar laat uitvoeren.

Niet doen: proberen hierop te besparen

Een filter een tweede keer gebruiken is écht een verkeerde besparing. Als je een filter voor de 2e keer gebruikt werkt het averechts. Het filter is berekend op een bepaalde capaciteit en als je het filter daar overheen trekt, zuivert het filter niets meer, maar laat ook het filter de vastgehouden stoffen weer los. Dus dan betaal je voor vervuiling in de machine.

VAATWASSER

Doen: gebruiken waarvoor bedoeld

Je borden, pannen en bestek erin. Daar is de vaatwasser voor.

Niet doen: het is geen vaat

Onderdelen van de machine in de vaatwasser. Gelakte onderdelen (maar ook zwarte) verkleuren door de hoge temperaturen of het gebruikte vaatwasmiddel. Kleine onderdelen raken makkelijk kwijt, vervormen of slaan wit uit. Steeds meer onderdelen van JURA en/of accessoires zijn vaatwasbestendig aan het worden, raadpleeg de manual.

BONEN BIJVULLEN

Doen: verse koffie, altijd

Koffie bewaar je in zijn eigen verpakking op een donkere en koele plaats. De zak sluiten met een zgn. sluitclip, bij voorkeur boven het aromaventiel in de zak. Vul dagelijks bij wat je denkt te gaan verbruiken en laat de rest van de koffie dus in de verpakking.

Niet doen: mooie sier maken

Het bonenreservoir helemaal afvullen met zoveel mogelijk bonen om er zo lang als mogelijk mee te doen. Is handig in de horeca, maar thuis erg overdreven.

De koffie in een glazen stolp in het raamkozijn zetten. Ziet er leuk uit, maar de koffie verouderd heel snel en verliest aroma, smaak en hoe gek misschien: ook de temperatuur van de koffie verdwijnt (scheelt zomaar 4 á 5 graden)

LADE LEGEN

Doen: helder Mientje uithangen

Na het legen van de lade deze afwassen en de hoekjes met een stukje keukenpapier schoonmaken. Vergeet vooral de metalen lekbakcontacten en de ruimte tussen die contacten in het bijzonder. Hier zit het vuil waar de machine op reageert.

Niet doen: leegkwakken

Het vuile water in de lekbak uitgieten over de lekbakcontacten. Het vuil blijft dan achter die contacten zitten en dan geeft de machine (zeker na een ontkalkings- of reinigingsprogramma) onterecht aan dat de lekbak vol is.

MACHINE VERPLAATSEN

Doen: op eigen risico

Uiteraard vóór transport van de machine helemaal leeg maken. Dus de lekbak en residubak, maar vooral het waterreservoir. Kans op vorst? Zorg dan ook dat je het systeem leegt (zie gebruiksaanwijzing). Een bevroren machine is niet zo'n probleem, een ontdooiende machine wel.

Niet doen: grab 'm by the...

De machine aan achterzijde en lekbak optillen. Mogelijk trekt de lekbak krom of erger nog: hij glijdt uit de machine met grote kans dat de machine uit je handen valt. Ook aan de zijkanten niet optillen omdat het waterreservoir er mogelijk uitglijdt. Aan beide zijkanten zitten handvatten.

CAPPUCCINO

Doen: lekker blijven schuimen

Niets mis met houdbare melk. Om het gekoeld te drinken is het misschien niet zo lekker, maar voor cappuccino is het geen probleem: het houdbaar maken van melk doen ze door het te verhitten: dat doet je melkschuimer ook.

Voor een beetje extra aandacht: een melkkannetje voor latte art aanschaffen en de melkschuim apart bereiden in dat kannetje (plm. 20 seconden melkschuim afnemen). Dat schenk je op een vers gezette espresso met P.E.P. Heerlijk!

Niet doen: geld over de balk smijten

Speciale, dure cappuccinomelk. Nergens voor nodig, een schone melkschuimer op je JURA schuimt zelfs magere melk op.

GROOT ONDERHOUD

Doen: eens per 3 á 4 jaar

Zo'n JURA heeft inderdaad groot onderhoud nodig. Natuurlijk zorg je zelf voor het ontkalken en reinigen van het apparaat wanneer die dat aangeeft. Voor het behoud van de machine is een preventieve onderhoudsbeurt eens in de 3 tot 4 jaar te adviseren. Als je het bij een geautoriseerde JURA servicepartner laat doen, gelden er vaste tarieven die alleszins redelijk zijn. Dan weet je ook dat er nieuwe en ongebruikte originele onderdelen gebruikt worden waar een jaar fabrieksgarantie op rust.

Niet doen: erop leeglopen

Andere koffiemachine merken blijven het natuurlijk roepen: onderhoud op JURA machines zou schreeuwend duur zijn en dat zou elk jaar nodig zijn. Nu weet je beter.

Online zijn er veel aanbieders die kundig zeggen te zijn, maar het kaf van het koren scheiden blijft lastig. Te vaak nog komen we teleurgestelde klanten tegen die voor teveel geld een summiere service hebben mogen genieten. Verzeker je van een officieel JURA Service Partner.

Naar boven