Wat is er mis met supermarkt koffie?
Niet veel denk je op het eerste gezicht. Immers kopen heel veel mensen hun koffie in de supermarkt, en alle bekenden merken van TV vind je er terug. Maar de echte koffieliefhebbers horen te weten wat er mis is met het merendeel van de koffie die je koopt in de supermarkt. In deze blog leggen wij het verschil uit tussen de premium koffie van speciaalzaken, die vaak hetzelfde kost maar veel meer te bieden heeft.
Kan je goede koffie kopen in de supermarkt?
De supermarkt is, zoals je weet, niet gespecialiseerd in één productgroep. De kracht van de supermarkt ligt in het aanbieden van een grootschalig assortiment en het aanbod dat er ligt is gebaseerd op marge, diversiteit en houdbaarheid. Dit geeft je het idee dat je veel keuze hebt, maar eigenlijk is het aanbod beperkt door deze 3 factoren.
Stel je gaat je koffie kopen in de supermarkt, want je bent er nu toch; Hoe zie je dan welke koffie goed is?
Je staat voor het schap met koffie, van huismerk tot A-merk. Waarschijnlijk denk je dat een bekend merk beter is dan andere merken. Dat is normaal en een onbewust fenomeen wat bij iedereen voorkomt.
Regelgeving in koffie is een beetje dubieus!
Bij koffie missen we essentiële regelgeving om de kwaliteit zichtbaar te maken. Net als alle andere levensbehoeftes heeft koffie een verplichte houdbaarheidsdatum. Maar het bijzondere aan koffie is dat de koffieproducenten zelf mogen bepalen wat de houdbaarheidsdatum is.
Dat komt mede doordat de houdbaarheidsdatum van koffie niet zo relevant is. Belangrijker is de branddatum, en deze branddatum te vermelden op de verpakking. Echte premium koffie vermeldt dit namelijk altijd, met goede reden.
Verse koffie die een week of 4 geleden is gebrand en verpakt geeft veel meer aroma’s, temperatuur en ‘magie’ in het kopje dan een koffie die al een jaar op de plank staat.
Check de branddatum op de verpakking.
Staat er geen branddatum op? Dan weet je eigenlijk al genoeg: ze hebben wat te verbergen.
Welke bonen zijn slecht voor je kostbare machine?
Voor jou als koffieliefhebber is de kwaliteit van de koffiebonen en het productieproces net zo belangrijk als de versheid. Bij supermarkten en de grote merken draait het om massaproductie; winst maximaliseren door snel, goedkoop en zoveel mogelijk koffie te produceren en verkopen.
Het verpakken kun je vergelijken met douchen: Ga je gehaast douchen, snel afdrogen en aankleden en spring je de auto in? Dan breekt het zweet je zo uit, zo ook bij de koffieboon!
Niet goed gekoelde bonen verpakken zorgt ervoor dat ze 'vet' worden. Dit zijn de etherische oliën en aroma’s die normaal in je bonen zitten en dienen, na extraheren, in je kopje koffie terecht te komen. Doordat ze nu aan de buitenkant van je bonen zitten i.p.v. aan de binnenkant gaan ze kleven aan je bonenreservoir en de rest van je machine.
Beste zonde van je kostbare machine en de smaak van je koffie.
Wat betekenen smaken zoals "dark roast" nou eigenlijk?
Is het je wel eens opgevallen dat ‘voordelige’ koffie van de supermarkt veel donkerder is gebrand en glinstert? Smaken worden omschreven met termen als 'mild', 'intens' of 'klassiek', maar wat houdt dat in? Met termen als ‘100% Arabica’ proberen ze je het gevoel te geven dat ze je kwaliteit verkopen. Ook daar is geen regelgeving voor: men mag op de verpakking zetten wat ze willen. Er is geen Arabica politie.
Het brandproces en het verpakken van kwaliteitskoffie heeft tijd en aandacht nodig. Dat begint bij het kopen van de beste groene koffiebonen, melangeren (mengen van verschillende soorten bonen) en vervolgens het branden. Dat gaat in batches van 100 kilo groene koffie, waar 80 kilo vers gebrande koffie van overblijft.
Dark Roast?
De afdeling marketing van menig koffiebrander gebruikt tropische termen zoals Dark Roast om aan te duiden dat het een stevige koffie is. Deze termen hebben ook een uitwerking: donker gebrande (bijna zwarte) koffiebonen zijn te lang en/of bij een te hoge temperatuur gebrand. Een rokerige verbrande smaak zou beter passen bij deze omschrijving, maar dat bekt niet zo lekker natuurlijk.
Een mooie brandgraad en -duur die passend is voor goede koffie maakt dat de bijzondere en unieke smaken van elke koffie gehighlight worden. Daarom is de smaak van de koffie veel complexer, spannender en smaakvoller.
Het is wel belangrijk dat je deze koffie niet te lang in de voorraadkast laat liggen en zeker niet in een wekpot in de vensterbank zet!
Hoe zit het met de prijs?
Prijs hangt vaak samen met kwaliteit, voor koffie ook - tot een bepaalde mate. De kwaliteit van de koffie ook bepaald door veel belangrijke schakels in het proces die veel precisie en aandacht vereisen. Koffiespecialisten stoppen de nodige aandacht en precisie in deze stappen, wat ze onderscheid van grote merken die vooral kijken naar snelheid, efficiëntie en volume. Toch zijn koffieprijzen in de supermarkt vergelijkbaar met die van koffiespeciaalzaken.
Als er in prijs weinig verschil zit, is het helemaal goed om stil te staan bij de kwaliteit van je koffie. Waar komt het vandaan? Wordt er rekening gehouden met het milieu? Is het verpakt in biologisch afbreekbaar materiaal? Krijgen de boeren een goede prijs voor hun keiharde inzet? Kortom, hoe transparant is het proces omtrent jouw koffie?
Bij The Coffee Factory staan we garant voor premium kwaliteit voor een eerlijk en scherpe prijs. Ben je benieuwd naar onze koffiesmaken? Probeer een van de 3 voordelige proefpakketten die we voor je samengesteld hebben.